Domovina: Kis iskoláink rendkívüli támogatása

Az április 24-i adás tartalmából

Kis iskoláink rendkívüli támogatása
Március végén a nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában és a Felső – mátrai Zakupszky László Általános Iskolában és Óvodában tett hivatalos látogatást az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy a kormány célja a nemzetiségi iskolák megerősítése, ezért kiemelten támogatják őket.Helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat fenntartásában két általános iskolánk működik.
Mátraszentimrén és tavaly szeptember óta Nézsán. A nézsai és a mátraszentimrei szlovák nemzetiségi önkormányzat által fenntartott iskolának ebben a tanévben a szaktárca összesen 12,2 millió forint kiegészítő támogatás odaítéléséről döntött.A támogatás felhasználásáról a helyszínen is meggyőződhettek a tárca képviselői valamint a szlovák parlamenti szószóló.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr:Pokrián Péter
vágó: Borbély Viktor

Sámsonházi mozaik
Ahogy kis iskoláink, a kisebb lélekszámú szlovák települések is mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék a szlovák nyelvet és hagyományokat. Március végén a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniójának közgyűlése tanácskozott a Nógrád megyében fekvő Sámsonházán. Kedves nézőink, két héttel ezelőtt már kaphattak egy kis ízelítőt a falu hétköznapjaiból, de most visszatérünk hozzájuk. Megmutatjuk, milyen gazdag kulturális és természeti örökség várja önöket, ha netalán a nyári családi üdülés célpontjául éppen Sámsonházát választják.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr:Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

Jásdi ízelítő
A Domovina végén egy kis ízelítőt kínálunk egy kis bakonyi szlovák falu, Jásd természeti kincseiből. Tavaly forgattunk a településen, mégpedig a szlovák tájházak vezetőinek országos találkozóján.
Megkértük Troják Petrát, a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnökének lányát, a helyi szlovák népdalkör és folklórcsoport aktív tagját, hogy mutassa meg nekünk kedvenc helyeit.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr:Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

Domovina – Duna TV – április 24., hétfő, 7:50
Ismétlés április 17-én, hétfőn 15:10-től a Duna World-ön!

Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/04/tabla0-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/04/falu0-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább