×

Román nemzetiségi műsor - 16. hét

A Román nemzetiségi műsor április 17. és április 23. közötti adásaiban.
 

Április 17., hétfő:
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin (Román Regionális Rádió);
– A húsvéti ünnepek közeledtével a battonyai román óvodában is lázas készülődés folyt az elmúlt hetekben. A békés megyei oktatási intézménybe 50 kisgyerek jár, akik dalokkal, versikékkel várták a nyuszit, a fiúk pedig locsolóversikéket tanultak románul és magyarul. De az óvodában angolul is tanulnak a gyerekek. A kicsikkel három óvónéni és három dajka foglalkozik. Az óvoda népszerű nem csak a román ajkú lakosság körében, de a magyar családok is szívesen íratják be ide a gyermekeket, hisz nagyon szép környezet és otthonias hangulat fogadja őket.
– Magyarcsanád és Kövegy között, a régi térképeken Dáli Ugarnak nevezett határrészen, az egykori Belezi ér partján monolit kőkereszt áll embermagasságnyira kiemelkedve a földből. Sok találgatásra, népi meseszövésre adott alkalmat századokig, melyek közül a legelterjedtebb szerint a kereszt alatt Kun László sírja található. Mivel Kun Lászlót a Maros túloldalán, Őscsanádon temették el, ez aligha több mondánál. Dr. Mihaela Bucin, a szegedi egyeteme román nyelv- és irodalom tanszékének vezetője kutatta a témát.
– Marieta Gavra szegedi lektor előadja George Toparceanu “Húsvét” c. versét.
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár.
– Zoe Fuicu (Temesvári Rádió) „De dor și drag” – A világosság hete – népzenei műsor.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Április 18., kedd:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás az április 18-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– Április 20-ig jelentkezhetnek az iskolák az Országos Román Mesemondó Versenyre, amelyet április 28-án rendez meg a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat.
– 2017-től Grósz György nevét veszi fel a verseny. A román önkormányzat egykori elnökének az ötlete volt 22 évvel ezelőtt a verseny megrendezése.
– Bemutatjuk Románia nagyjait: Ion Luca Caragiale, drámaíró, költő, elbeszélő, újságíró, publicista, akit a román irodalomtörténet a legnagyobb drámaíróként és az egyik legfontosabb íróként tart számon.
– Storymania c. sorozat: Korunk betegsége a depresszió.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Április 19., szerda:
– A közelmúltban mutatták be a Szegedi Román Kulturális Intézetben a Gyulai Nicolae balcescu Gimnazium Színtársulatának legújabb darabját. Dumitru Solomon: A komédia nem létezik című dramaturgiáját, Nora Tiu Chiriac rendezésében mutatták be. Beszél: Nora Tiu Chiriac – rendező, Andrei Csiplo – tanuló, Antonia Daria Jivan – tanuló, Paksi Krisztofer – tanuló.
– Április 19-én történt események
– Szurkolók klubja
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Április 20., csütörtök:
– Hírek.
– Kalendárium: válogatás az április 20-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Kétegyházi tagja is van a MásKép Zenekarnak, a versmegzenésítés műfajának fiatal, dinamikus képviselőjének. A csongrádi zenekar fellép májusban a Szegedi-Borfesztiválon is.
– Lapszemle: Holnap jelenik meg a „Foaia Romnaeasca” hetilap – e heti száma.
– Heti jegyzet: Elkészült hetedik panorámaképével Corvus-Kora Róbert. A Golgota című mű leleplezése húsvét hétfőn volt Lőkösházán.
– Neagu Giuvara – Románia történelme fiataloknak.

Szerkesztő, műsorvezető, zenei szerkesztő: Bauer Ádám

Április 21., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
– A nemzetiségi pedagógus pálya új kihívásai – nemzetiségi konferencia Szarvason/ Bekán Anca tudósít
– Kulturális programajánló /Agneta Nica, Temesvári Rádió/
– 100 hely, amelyet érdemes felkeresni Romániában – Temesvár /Román Rádió Temesvári Stúdió/
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár
– „Izvorasul” – A hozomány (2. rész) – néprajzi magazinműsor a Román Rádió Craiova-i stúdiójából.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Április 23., vasárnap:
• Egyházi ökumenikus műsor;
• Népi kalendárim – Gabriela Rusu Păsărin – Román Regionális Rádió – Olténia.

Vasárnapi ismétlés – részletek a héten a műsorainkban elhangzott riportokból:
• A nemzetiségi pedagógus pálya új kihívásai – nemzetiségi konferencia Szarvason/ Bekán Anca tudósít;
• A közelmúltban mutatták be a Szegedi Román Kulturális Intézetben a Gyulai Nicolae Bălcescu Gimnazium Színtársulatának legújabb darabját. Dumitru Solomon: „A komédia nem létezik” című színjátékát Nora Tiu Chiriac rendezésében mutatták be. Beszélnek: Nora Tiu Chiriac – rendező, Andrei Csiplo – tanuló, Antonia Daria Jivan – tanuló, Paksi Krisztofer – tanuló;
• A húsvéti ünnepek közeledtével a battonyai román óvodában is lázas készülődés folyt az elmúlt hetekben. A békés megyei oktatási intézménybe 50 kisgyerek jár, akik dalokkal, versikékkel várták a nyuszit, a fiúk pedig locsolóversikéket tanultak románul és magyarul. Az óvodában angolul is tanulnak a gyerekek. A kicsikkel három óvónéni és három dajka foglalkozik. Az óvoda népszerű nem csak a román ajkú lakosság körében, de a magyar családok is szívesen íratják be ide a gyermekeket, hisz nagyon szép környezet és otthonias hangulat fogadja őket.
• A hét jegyzete: ünnepek után /Illyés Józsefné/
• Április 20-ig jelentkezhetnek az iskolák az Országos Román Mesemondó Versenyre, amelyet április 28-án rendez meg a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat. 2017-től Grósz György nevét veszi fel a verseny. A román önkormányzat egykori elnökének az ötlete volt 22 évvel ezelőtt a verseny megrendezése.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább