Egyéb

Egy hazában: A Húsvét jelentősége

Az április 16-i adás tartalmából
 

Idén a nyugati és keleti keresztények egy időben ünneplik a Feltámadást. A Húsvét jelentőségéről Mándity Predrág kérdezte Káplán Pált, Pavle atyát, szegedi szerb ortodox paróchust.

Az ünnep általános örömét hordozva, a hazai szlovákok számára is családi esemény egyben a húsvét. A pitvarosi származású szlovák tanárnő, Huszár Györgyné, Erzsébet, pedagógusként is igyekezett mindig továbbadni ennek hangulatát. Emlékeiről Dózsa Zenta kérdezte.

Hitbeli hagytékaink – ezzel a címmel rendeztek kiállítást a solymári katolikus templomban. A ritka szépségű gyűjteményben csaknem két évszázadot felölelve láthatók imakönyvek, amelyek a helybéli történelmet is tükrözik. Ezek a könyvek ugyanis a solymári németek családjainak történetét is őrzik. A telefonnál a kiállítás rendezője, Elisch Erzsébet. (Lang János)

Azokon a településeken, ahol a nemzetiségek együtt élnek a magyarsággal, de akár más nemzetiségekkel is, gyakorta előfordul, hogy bizonyos hagyományokat átvesznek egymástól. Jellemző ez a deszki és a Maros menti szerb húsvéti népszokásokra is. Erről Mándity Predrág kérdezte e hagyományok kutatóját, Rusz Borivojt.

A húsvéti előkészületek jegyében, a Zala Megyei, valamint a Murakeresztúri Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a Zrínyi Miklós Általános Iskolában horvát ifjúsági találkozót szervezett. „A nagyböjt tükrében” címet viselő rendezvényre a magyarországi iskolások meghívták a horvátországi Góla Általános Iskola tanulóit, hogy együtt énekeljenek, ismerkedjenek, és elsajátítsák a „tojásírás” technikáját. Füri Tamás járt a muramenti horvát településen, ahol Kiss Gyuláné pedagógussal, valamint Kovácsné Kővágó Anna igazgatónővel beszélgetett.

A húsvéti ünnepek közeledtével a battonyai román óvodában is lázas készülődés folyt az elmúlt hetekben. 50 kisgyerek jár, akik dalokkal, versikékkel várták a nyuszit, a fiúk pedig locsolóversikéket tanultak románul és magyarul. Az óvoda ugyanis nem csak a román ajkú lakosság körében népszerű,  de a magyar családok is szívesen iratják be ide a gyermekeket. Kaupert Júlia látogatta meg a húsvétváró kicsinyeket.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – április 16., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább