ALPOK-DUNA-ADRIA : Ahol megpihent a test és feltöltődött a lélek...

Az április 20-i adás tartalmából.
 

A Hrvatsko Zagorje  falvait járó utazónak bizonyára feltűnik az utak, ösvények mellett, a kereszteződésekben  látható sok út menti kereszt.  A régi időkben, amikor az emberek többet gyalogoltak, sokszor lehetett parasztok kis csoportjával találkozni, akik útban a mezőre vagy a szőlőbe megálltak pihenni és imádkozni. Ezeken a helyeken megpihent a test és feltöltődött a lélek…

Hollókő Ófalu, a Cserhát dombjai között megbúvó település alig 100 kilométer távolságra fekszik Budapesttől északra. Egyike azoknak az utolsó „szigeteknek”, ahol töményen őrzik a tradíciókat és nem félnek ezt másoknak megmutatni. A település egyik legszebb arcát Húsvétkor mutatja, mikor a helybeliek felöltik a népviseletüket és felelevenítik az ősi szokásokat. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi helyszínek közül, Budapest mellett elsőként ezt a Nógrád megyei falut, vette fel a Világörökségi Listára, egyébként a Kínai Nagy Fal és a görög Akropolisz társaságában.

Az Udinétől mintegy 40 kilométerre délre fekvő Aquileiában május végéig tekinthető meg az ókori Róma áruvédjegyeit bemutató kiállítás. A maga nemében páratlan tárlat mintegy háromszáz tárgyi emléken keresztül mutatja be a védjegyek eredetét és változatait, sőt a – már abban az időben is meglévő – hamisítványok típusait.

Pintér, bodnár, kádár, tájegységenként más és más szót használnak a hordókészítő mesterség megnevezésére. De valamennyiben közös, hogy kihalófélben lévő szakmáról van szó. Már csak egyetlen ilyen üzemet találni Bajorország-szerte: az Assmann kádárműhelyt. A tulajdonosok kitartásának, és a borászat átalakulásának köszönhető, hogy ott még fennmaradt a hordókészítő ipar.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – Április 20., csütörtök, 7:50
Ismétlés április 20-án, csütörtökön 15:35-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább