×

Román nemzetiségi műsor - 15. hét

A Román nemzetiségi műsor április 10. és április 16. közötti adásaiban.
 

Április 10., hétfő:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás az április 10-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– Márciusban nyílt meg Gyulaváriban Nyisztor János képzőművész Zöld/Green című kiállítása. A kiállítás zöld címválasztása a gyulai román származású alkotót foglalkoztató természetre és annak zöldjére utal.
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Április 11., kedd:
– Hírek, időjárás, sport
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Ma van a magyar költészet napja. 2016 április 11-én a Szegedi Egyetem Román Tanszéke, a Csongrád Megyei Román Önkormányzat és Makó Város Önkormányzata közösen ünnepelte a Magyar Költészet Napját. Téma: interkulturális értékek József Attila munkásságában. Közreműködtek a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a Makói József Attila Gimnázium tanulói. Milyen ötlet alapján indult e magyar-román rendezvény? – Interjú Bucin Mihaela főiskolai docenssel és részlet az elhangzott előadásból.
– Ecranul nostru előzetes
– Román Regionális Rádió – Iași-i Stúdió/ A román kultúra, tudomány és művészet nagyjainak a bemutatása – George Enescu zeneszerző.
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár.
– Román Kulturális Rádió – La ceas de taină /Gabriela Rusu Păsărin dokumentumműsora – Beszélgetés Daniela Tarniță egyetemi professzorral.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Április 12., szerda:
– Az Erdély déli részén található Nagyszebent már régóta a román ortodoxia egyik fontos központjaként tartják számon. Az 1864-ben a Magyarországon született Andrei Şaguna, nagyszebeni székhellyel szervezi újjá az egykori erdélyi érsekséget, majd csaknem 150 évvel később, Andrei Şagunat szentté avatják, földi maradványait pedig az általa megálmodott székesegyházban helyezik el. Megszólalók: Laurentiu Streza, erdélyi érsek, Mircea Pacurariu, egyháztörténész, a Román Akadémia tagja és Aurel Pavel, egyetemi tanár.
– Szurkolók Klubja. Összeállítás a Viitorul Constanta, Gheorghe Hagi csapatának jelenlegi szerepléséről a román bajnokságban.
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Április 13., csütörtök:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás az április 13-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– Az idén is a békéscsabai Meseházban lesz az Országos Román Mesemondó Verseny. A Békéscsabai Román Önkormányzat, az esemény szervezője, az iskolákat is pontozza illetve jutalmazza. Azon iskolák, melyek tanulói a legjobb eredményt érik el, értékes díjakat kapnak.
– Lapszemle: Holnap jelenik meg a „Foaia Romnaeasca” hetilap – e heti száma.
– Heti jegyzet: A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és az emberiség megváltásának ünnepe.
– Neagu Giuvara – Románia történelme fiataloknak.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Április 14., péntek:
-Hírek, időjárás
-Hírek a sport világából
-Népi kalendárium –
-„Román népdalénekesek galériája” – Nagyhét alkalmából Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió/ Ioana State, Olt megyei népdalénekessel beszélgetett, aki a nemrégiben megjelent albumán húsvéti ortodox dalokat énekel
-100 hely, amelyet érdemes felkeresni Romániában – Temesvár /Román Rádió Temesvári Stúdió/
-A budapesti Román Kulturális Intézet 2013-ban látta vendégül Adriana Trandafir bukaresti színművészt, aki a nagysikerű „Pasărea măiastră / Maria Tănase” c. előadásával örvendeztette meg a szegedi román közönséget.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia
Április 15., szombat:

Április 16., vasárnap:

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább