Tér-Idő: A Parkinson betegek világnapja - 200 éve született James Parkinson 1-2. rész

Az április 10-11-i adások tartalmából.
 

Április 11-e, James Parkinson születésnapja egy évtizede a Parkinson betegek világnapja. Idén világszerte a szokásosnál is több rendezvény lesz, mert 200 éve annak, hogy Parkinson Egy tanulmány a remegő bénulásról című munkája megjelent.

1. rész: A betegséggel magával, kezelésével és az új kutatási irányokkal foglalkozunk. A műsorban a hallgatók részleteket hallanak Michael J. Fox színész Szerencsés ember című életrajzi könyvéből, aki ebben a betegségben szenved.

Megszólalók: egy beteg, Takáts Annamária a Semmelweis Egyetem neurológiai Klinikájának neurológus főorvosa, Erőss Lóránd az Országos Idegtudományi intézet idegsebésze, és Klivényi Péter, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának ideggyógyásza, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnöke.

Hallgassa meg!

2. rész: A Magyar Tudományos Akadémián tartott hazai világnapi rendezvényhez kapcsolódunk.

Takáts Annamária SE Neurológiai Klinikájának ideggyógyász főorvosa beszél Parkinsonról, valamint a világnapi kampányok jelentőségéről. Bereczki Dániel ideggyógyász, a SE Neurológiai Klinikájának igazgatója beszámol arról az egész világon meglepetést okozó orvostörténeti felismeréséről, hogy egy magyar orvos, Pápai Páriz Ferenc már több mint 120 évvel Parkinson előtt megdöbbentően jó leírást adott a betegségről. Vizi E. Szilveszter akadémikus egy világsikert jelentő Parkinson-elleni magyar gyógyszerről és történetéről. Hasznosi Judit zenetanár mozgással kombinálva a Kodály módszert használja a betegek állapotának karbantartására. A módszert ő találta ki és építette fel. Megszólalnak továbbá betegek is.

Hallgassa meg!

Tér-Idő – Kossuth – április 10-11., 14:34

Szerkesztő-műsorvezető: Gimes Júlia

Fotó: www.searching4james.wordpress.com

Tovább a műsoroldalra>>

Videó ajánló

Olvasson tovább