Egyéb

Egy hazában: Nagypénteki mosdás a Szerelem patakban

Az április 9-i adás tartalmából.
 

A harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat tavaly októberben horvát nyelvtanfolyamot indított, amely a héten fejeződött be. A tanulókat a jelentkezésben a horvát kultúra iránti szeretet motiválta. Ahogy azt a tanfolyamot tartó tanártól, a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesétől és a Harkányi Horvát Vegyeskórus vezetőjétől, Radosnainé Geosits Györgyitől megtudtuk: a nagy érdeklődésre való tekintettel a tanfolyam jövőre is folytatódik. Balatinácz Renáta beszélgetett vele.

Tíz éves a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ keretén belül működő Venclovity Műhely. Az utóbbi időben számos kiadvánnyal örvendeztették meg főként a hazai szerb olvasóközönséget, de nyitottak a magyar olvasóközönség felé is, hiszen a közelmúltban jelent meg három hazai szerb író művének magyar fordítása. A Műhely tevékenységéről és céljairól, kihívásairól Milosevits Péterrel, a Venclovity Műhely felelős szerkesztőjével Mándity Predrág beszélgetett.

Országos harmonikaversenyre invitálták a napokban Budapestre a tehetséges fiatalokat, akik bemutathatták tudásukat ezen a reneszánszát élő hangszeren. A rendezvényen ifjú hazai német muzsikusok is részt vettek, akik számára fontos, hogy ne csak a hagyományos sváb dallamok, hanem a zeneirodalom más alkotásai is szerepeljenek repertoárjukon. Kéméndi Tamás harmonikatanárral Arnold Krisztina beszélgetett.

Harmadik alkalommal hirdette meg a Battonyai „Lucian Magdu” Román Általános Iskola az „Aranyhang” elnevezésű országos énekversenyt azzal a céllal, hogy a tehetséges gyerekek megmutathassák munkájuk gyümölcsét. A kezdeményezés Szenes Andrea énektanárnő ötlete volt. Nyolc általános iskola 23 diákja nevezett a versenyre, akiknek megadatott a lehetőség, hogy ne csak népzenét, hanem román könnyűzenét is előadjanak. A fellépőket előkelő szakmai zsűri értékelte – az aradi Filharmónia előadóművészei. A fiatal aranyhangok versenyén Kaupert Júlia járt.

Az Ecser főutcáján csordogáló Szerelem patak vize a hagyomány szerint Nagypénteken mágikus erővel rendelkezik. A néphit úgy tartja, hogy aki ezen a napon megmosdik a patakban, az egészséges, fiatal és szép marad. Ilyenkor eljönnek Ecserre  a környékbeli szlovák településekről is Rákoskeresztúrról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról és Csömörről is, gyönyörű népviseletükben. A helyi Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör élesztette újra néhány éve e hagyományt. Akkori vezetőjükkel, az ecseri szlovák önkormányzat elnökével, Aszódi Csaba Andrással Makai Ildikó beszélgetett a húsvéti ünnepkörhöz tartozó népszokásokról.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – április 9., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább