Szlovák nemzetiségi műsor - 14. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor április 3. és április 9. közötti adásaiban.
 

Április 4., kedd:
– A legnehezebb nyelvek.
– Nemzetiségi információk
– Hogyan beszéltünk a régi Pozsonyban? A germanista Jozef Tancer kötete a háromnyelvű Pressburg-Pozsony-Bratislava iránt érdeklődő olvasónak szól. Közhelyszámba megy, hogy Pozsonyban mindenki három nyelvet ismert (a németet, a magyart és a szlovákot), és toleráns légkör uralkodott mindaddig, amíg ezt romba nem döntötte a háború és az utána következő áldatlan időszak. Tancer kötete több a szerző nyelvi kutatási eredményeinek összefoglalásánál. Beszélgetőpartnerei átadják neki és az olvasónak történelmi tapasztalataikat a mindennapi kommunikációs szükségletekből fakadó többnyelvűség formáiról a többnemzetiségű Pozsonyban. Megszólaló: Tancer Jozef.
– Felhívások /ismétlés/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Április 5., szerda:
– Nemzetiségi információk
Női magazin – A zene csodálatos hatása az emberi elmére – benne:
– A zene gyógyító hatása
– Zenei nevelés és a gyermek zenei fejlődése az óvodában és az iskolában
– Énekórák a békéscsabai iskolában
– Új szlovák népdalcsokorral készülnek Ján Valšťan Dolinsky karmester, nép- dalgyűjtő, zeneoktató születésének 120. évfordulójára Békéscsabán. Megszólaló: Ocsovszki Ildikó, zene tanár.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Április 6., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi hírek, OSzÖ felhívás támogatásokra
– Március 29-31-ig rendezték meg Pozsonyban a 8. Grand Prix Svetozára Stracinu fesztivált. A rádiós népzenei felvételek nemzetközi versenyét idén Románia nyerte, a Temesvári stúdió csapata által készített Traditional Songs c. felvétellel, melynek érdekessége, hogy az előadó diófalevélen szólaltatja meg a dallamot. A fesztivál nemzetközi zsűrijéből megszólal annak elnöke, Oskar Elschek professzor, Alzbeta Lukácová és természetesen a győztes dalt nevező Mihai Anghel is. Ezen kívül beszélgetést hallhatnak Ondrej Demo etnomuzikológussal, Angela Vargicovával a Stracina Egyesület elnökével, megszólal Slavomíra Kubicková, a Szlovák Rádió nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezetője és Pascale Labrie, az EBU zenei igazgatója.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Április 7., péntek:
– Virágvasárnap időjóslatai.
– A böjti időszak üzenete a keresztény emberek számára. Megszólaló: Szpisák Attila evangélikus lelkész.
– Hogyan ért véget a II. világháború a szlovákok lakta településeken? /archív/
– Nemzetiségi információk
– Frantisek Kristof Vesely /1903-1977/- szlovák énekes, színész és rendező, a szlovák operett alapítója, a Szlovák Nemzeti Színház Új Színpadának egykori igazgatójának életéről készült életrajzi sorozat. Szerzők: Eva Veselá, Olga Duhanová. Színészek: Frantisek Kristof Vesely, Ján Galovič, Henrieta Mičkovicová, Juraj Predmerský, Helena Geregová, Ivan Vojtek, Docolomansky Michal.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Április 8., szombat:
-Vallási műsor, benne: a Budapesti Szlovákajkú Evangélikus gyülekezetről készült összeállítás, mely a gyülekezet önálósodásának150. évfordulóján készült
-A „Jób megpróbáltatásai – egy evangélikus gyülekezet sorsfordulói” című könyv bemutatójáról készült összeállítás, melyben a szerzővel, Dr. Kovács Annával, Gyivicsán Anna professzorasszonnyal és Gulácsiné Fabulya Hilda tisztelendőasszonnyal beszélgetünk
-Közeledik a Nagyhét, mely sok háziasszony számára a Húsvét előtti nagytakarítással is együtt jár. Ki milyen szempontok szerint végzi a házkörüli és a kerti teendőket, erről is kérdezzük ma hallgatóinkat.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Április 9., vasárnap:

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább