Egyéb

Közelről: Az egészséges életmód

Az április 4-i adás tartalmából

Szemüvegeket gyűjt egy kecskeméti háziorvos. Dr. Jakkel Anna önkéntes orvosként régóta visz ugyanis magával szemüvegeket afrikai misszióira, amikre a kontinens elmaradottabb területein hatalmas szükség van. Számos misszióban vett részt, olyan területeken gyógyított, ahol egészen egyszerűen nem létezik egészségügyi alapellátás. De vajon hogyan fogadják őket? És hogyan lett belőle önkéntes orvos? Jakkel Annával Nagy Nóra beszélgetett.

Hallgassa meg!

Könyvet ír az elnöki rokonság, nemcsak Donald Trumpé, hanem az előző elnököké is. Sőt a nem régiben leköszönt Barack Obama és felesége is. Clintonék és Bushék is dobtak már piacra különféle életrajzi írásokat. A kiadók szerint az újabb és újabb elnöki könyvek bestsellerek lesznek, rekord tiszteletdíjakról folynak a tárgyalások. Járai Judit jelentkezik Washingtonból.

Hallgassa meg!

A jó fotó legalább annyi információt hordoz, mint egy összefoglaló tudósítás – mondja Németh György fotóművész, aki a világ számos országában készített sorozatokat, de rendszeresen dolgozik az alföldi tanyavilágban. Most a Tavaszi Fesztiválon bemutatott tárlatára és válogatására készül. A riporter Tráser László.

Hallgassa meg!

Könyvhajlék. Irodalmi kincsekből lakhatást. 20 születésnapját ünnepli a Szépírók Társasága, ezért az Utcáról Lakásba Egyesülettel közösen árverést szervez. Kalapács alá kerülnek magyar írók kéziratai vagy személyes ajánlással ellátott kedves tárgyai. Esterházy Péter hagyatékából egy publicisztika kézzel írott vázlata, Tóth Krisztina festett farost lemezből készült házikója, de licitálhatnak Nádas Péter 1942-ben kiadott Rövid német nyelvtan című könyvére is. A befolyt összegből az Utcáról Lakásba Egyesület egy telek vásárlását tervezi. Mobilház-program olyan társadalmi vállalkozási koncepció, amely hajléktalan embereket, önkormányzatokat és magántulajdonosként belépő filantróp befektetőket kapcsol össze. Bak Anita három fiatal szociális munkást kérdezett.

Hallgassa meg!

Az egészséges életmód szép lassan szerencsére itthon is divattá válik. Egyre többen futnak, bicikliznek, mozognak valamilyen módon. Azt azonban kevesen gondolják, hogy a gyaloglás az egyik legjobb mozgásforma. Az Amerikai Szív Társaság 2007-ben indította el a nemzeti gyalogló napot és idén ez már hozzánk is elért. Cseszregi Balázs összeállítása.

Hallgassa meg!

Magyarországon óránként hal meg valaki hirtelen szívhalálban, holott ha az emberek a rosszullétet észlelve azonnal mentőt hívnának, és a kiérkezésig elvégeznék a szakszerű újraélesztést, azzal emberéleteket menthetnének. De vajon tudjuk-e , hogyan segítsünk? Lenne-e bátorságunk részt venni egy újraélesztésben? A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának munkatársai több éve tartanak képzést gimnazistáknak és most az ország bármely középiskolája jelentkezhet a programba. Bak Anita riportja.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Még mindig rejt magában lehetőségeket az Alföld alatti termálvíz kincs. A 2000-es években elindult fürdő- és szálláshelyfejlesztések után még mindig van pályázati lehetőség a fürdők környezetének szépítésére, az ún. attrakciók létrehozására. Hosszú távon ezek biztosítják ugyanis azt, hogy programokkal, látványosságokkal turisztikai célpont lehessen egy-egy fürdő. A Bács-Kiskun megyei Tiszakécske gyógyvize régóta ismert, nem véletlen, hogy 2 gyógyfürdő is üzemel a településen. A városkát tavaly augusztusban gyógyhellyé minősítették. Nagy Margit összeállítása.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Április 4., kedd, 15:35

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább