×

Ukrán nemzetiségi műsor: Az idei Sevcsenko-napon jártunk

A március 31-i adás tartalmából.
 

A Magyarországon élő ukránok ünnepelték március 24-én a nagy ukrán költő-vátesz születésének 202. évfordulóját.

Az ukránok március 24-én gazdag programmal emlékeztek meg Tarasz Sevcsenkóról. Az Ukrán Országos Önkormányzat, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és az ukrán közösség képviselőiből, továbbá az ukrán diplomatákból és az ukrán kultúra barátaiból álló küldöttség a főváros II. kerületében megkoszorúzta a költő szobrát. Az idei Sevcsenko-nap ékessége volt a Verjovka Ukrán Nemzeti Népi Kórus közreműködése. A koszorúzást az általuk megszólaltatott Végrendelet hangjai kísérték.

A népes rendezvény a Duna Palotában folytatódott. Az ünnepi műsorban lépett színpadra a Verjovka Ukrán Nemzeti Népi Kórus, amelynek magas művészi színvonalon előadott programját vastapssal és hangos „Brávó!” kiáltásokkal jutalmazta a közönség.

Az adásunkban a legszebb részei ünnepi koncertből, valamint az interjú a kórus vezetőigazgatóval, Kuriliv Igorral hangzanak el.

A Hrihorij Verjovka nevét viselő Ukrán Nemzeti Érdemes Népi kórust 1943-ban alapították. Ez az egyedülálló művészegyüttes reprezentálja a legmeggyőzőbben az ország különböző etnikai tájegységeinek kiapadhatatlan forrásából táplálkozó ukrán népművészetet.

Programján történelmi elégiák, kozák és csumák népdalok és táncok, vidám kórusművek, családi és hétköznapi eseményeket, szertartásokat – aratási ünnepet, lakodalmat – megelevenítő művek, valamint kolindák és köszöntők szerepelnek.

A kórus repertoárján más nemzetek dalkincse is szerepel. Műsoruk szerves részét képezik az olyan eredeti kompozíciók, melyekben a zene, az ének és a tánc szerves egységet alkot.

Jelenleg a Verjovka Kórusnak több mint 150 tagja van, repertoárja pedig ezernél több számból áll.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>
Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább