Vers napról napra - 14. hét

Az április 3. és 9. közötti tartalomból
 

Április 3., hétfő:
Markó Béla
„Maga alá gyűr, aláz s lelkesül, / aztán már ismét én vagyok felül, / sikoltok boldogan: szeret, szeret! / S bosszúsan összezárul a szonett.” – írja a szonettformához való viszonyáról Markó Béla erdélyi magyar költő, író. Részlet a Költők koszorúja című versciklusából. Rátóti Zoltánt hallják.

– Janus Pannonius
– Balassi Bálint
– Szenczi Molnár Albert
– Zrínyi Miklós

Hallgassa meg!

Április 4., kedd:
Ágh István
„Élet- és halálelv szétszakíthatatlansága olyan alapigazság, amellyel mindazonáltal minden kor minden személyiségének szembe kell néznie, s nem is egyszer. Ágh István válaszai hol kiegyensúlyozottabbak, hol zaklatottabbak, az életelvet nem tudja és nem is akarja leírni a sorsát mozgató erők közül” – írta Ágh István költészetéről Vasy Géza. Ágh Istvánt hallják.

– A rigó szemében
– Kihajózás a rigó szeméből
– Vígasztalás a rigó szeméhez

Hallgassa meg!

Ágh István mondta el verseit.

Április 5., szerda:
Kassák Lajos
„S ha nem tűrte a nemzeti vagy nemzet-elleni besorolásokat, éppúgy nem tűrte a beteljesülésnek álcázott politikai önkényt. Értsük meg: készen várta az első magyar szocialista költő trónszéke. Milyen keveset kellett volna csiszolnia az életrajzán a kívánalmak szerint, hogy beleülhessen! Elutasította. És választotta az írói némaságot az ötvenes években. Lélegzetelállító volt ez, éppen tőle, olyan tanulság, amit nem felejt aki látta.” – írta Kassák Lajosról Nemes Nagy Ágnes . A most következő verseket Kassák Lajos és Agárdi Gábor előadásában hallják.

– Boldogító pillanatok
– Játék a szomorúsággal

Kassák Lajos verseit a költő és Agárdi Gábor előadásában hallották.

Hallgassa meg!

Április 6., csütörtök:

Bakos Kis Károly
„A vízum nélküli határátlépés kínálkozó lehetőségein kívül Bakos Kiss Károly, egy szellemi átbillenéssel, egzisztenciális disszidálással is meghaladni igyekszik önmagát. Előrevetíti, majd következetesen bontja ki a kötet ciklusaiba komponálva a szabadulás színtereit, hol József Attilát, Pilinszkyt, hol másokat hívva segítségül.” – írta a Beregszászon élő költőről Kürti László. Bakos Kis Károlyt hallják.

Hallgassa meg!

– Emlékezet
– Rész-e még
– Vagyunk
– Legyen vers

Bakos Kis Károly mondta el verseit.

Április 7., péntek:
Kovács István
”Nem tudjuk szétszedni / a történelem ördöglakatát,. / Hurkai / szorulnak csuklóra, / nyakra, / hálóba fojtják a lelket.” Kovács István Verseit Vallai Péter és Szacsvay László mondja el.

– Ismeretlen katonák
– Telehold
– A csönd ideje

Hallgassa meg!


Kovács István verseit Vallai Péter és Szacsvay László mondta el.

Április 8., szombat:
Arany János
1876 áprilisában avatták fel a Margit hidat. A most következő vers alapját az a babona adja, miszerint az új hidat az öngyilkosok avatják fel. Arany János: Híd-avatás
Sinkó Lászlót hallják.

– Híd-avatás

Arany János versét Sinkó László mondta el. .

Április 9., vasárnap:
Lackfi János

Hallgassa meg!

„Úgy tapasztalom, ha az embereknek embernyelven elmondják, mi az a vers, akkor élvezik, szeretik, veszik a lapot. Ehhez kell egyfajta ripacskodási hajlam. Tenoristának készültem, tehát bennem van a kutyavér… Azt szoktam mondani, utóbb terrorista lett belőlem, hiszen az író-költő felrobbantja a világot, a cserepeiből összerak egyfajta makettet, és elhiteti róla, hogy az a realitás. „- mondta egy beszélgetésben Lacfi János költő, író, műfordító, tanár. Őt hallják.

– Felső világ
– Örök

Lackfi János mondta el verseit.

Fotó: MTI Fotó: Molnár Edit

Vers napról napra – Kossuth – április 3-9., 20:53

A műsort Bognár Mónika, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább