Talán ez a legfontosabb identitás erő a zsidó közösségben

Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója a szarvasi táborról, a zsidóság megéléséről is beszélt.

Hallgassa meg!

Nagyon nehéz volt megszervezni ezt az interjút.

Sok dolgom volt, a február-márciusi időszak nagyon intenzív az életünkben, az én feladataim egy része a szarvasi táborhoz, a másik része meg a Bálint Házhoz kötődnek. Most nagyon sok vezetőképzőt szerveztünk a szarvasi madrichoknak, korcsoport vezetőknek.

Mi is ez a szarvasi tábor?

Ez egy nemzetközi zsidó ifjúsági tábor, amelyik Szarvason működik immár 27 éve. 1990-ben nyílt meg a Lauder Alapítvány és a JDC működteti, itt minden nyáron négy turnusban közel kétezer gyerek és fiatal táborozik. A gyerekek egy része magyar, közel hatszázan, a többiek meg a közép-kelet európai országokból, az ottani zsidó közösségekből jönnek, de jönnek az Egyesült Államokból, Izraelből és Indiából is.

De mi is az a madrich?

Az egy ifjúsági vezető, az úttörőtáborokban még ifivezetőnek hívták, ők vezetik a táborozókat.

Miért fontos a Lauder Alapítványnak, hogy a magyar zsidó gyerekek is egy táborban megismerhessék egymást?

Ez leginkább a másik szervezetnek, a JDC-nek a fontos, a Lauder Alapítvány magának a tábornak a fizikai tulajdonosa. Amikor a tábor 1990-ben megnyílt, akkor összetalálkoztak azzal a szándékkal, hogy létre kell hozni egy zsidó nyári élményt, ahol az éppen a kommunizmusból kijövő gyerekek megélhetik a saját zsidóságukat. Mindezt egy nagyon pozitív, vidám környezetben, ahol megtanulhatják, milyen is zsidónak lenni, építhetik az identitásukat. Ez megtörtént már az első táborban és azóta is ez történik.

Ön a Bálint Házat is vezeti, de mennyire látja az intézmény működésében, életében az egykori táborozókat?

Viszontlátom őket, de érdekes, hogy már akkor, amikor már nekik vannak gyerekeik, ilyenkor nagy örömmel találkozunk. Ők ilyenkor érzik azt, hogy a gyerekük zsidó oktatását valahogy meg kell szervezni, a zsidó élethez kell szoktatni őket. Én azt hiszem, talán ez a legfontosabb identitás erő a zsidó közösségben, hogy legyen a zsidó közösségben, legyenek zsidó kapcsolatai, hogy így élhesse meg a saját zsidóságát. A legtöbb fiatal így élte meg, nem a családból hozta, hanem a közösségben élte meg, a zsidó ifjúsági szervezetekben, a Bálint Házban, a kulturális egyesületekben.

Tényleg, mire készül a Bálint Ház az elkövetkezendő időszakban?

Több esemény is lesz, ezek közül az egyik, az Interaktív családi Széderünk, itt Verő Tamás főrabbi segítségével a gyerekek átélhetik az egyiptomi kivonulást, fáraóval, Mózessel, a végén meg egy rendes Széder esti vacsora is van. Ezen kisgyerekes családok vehetnek részt, szülőkkel, gyerekekkel.

Azok is jöhetnek, akik nem zsidók?

Soha nem kérdezzük ezt senkitől, ugyanakkor a tapasztalatom szerint nagyrészt olyanok jönnek, akik a zsidó közösségből érkeznek, de nem feltétlenül érzik magukat komfortosan a zsinagógában, de azért szeretnék megtapasztalni a zsidó ünnepeket. A másik a Pészah utáni első napnak a megünneplése, amit csak a Bálint Házban lehet megtenni, ez egy keleti, szefárd zsidó szokás, ilyenkor nálunk is zenével, étellel, tanulással lehet megismerni a keleti zsidó gyökereket.

Ha jól tudom, akkor nyáron ideiglenesen el kell költözniük.

Valóban, mert júniustól kezdődik egy technikai felújítás.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2017. március 31-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Olvasson tovább