×

Domovina: Rendhagyó történelemóra az angyalföldi szlovákságról - egy magyar iskolában

Az április 3-i adás tartalmából

Hogyan segítheti a szociolingvisztika  tudománya  szlovák nyelvhasználatot? – Dr. Tuska Tünde új monográfiája

Fiataljaink körében vajon melyik a domináns nyelv? A szlovák vagy a magyar?A képernyők előtt ülve, valószínűleg most sokan válaszolják azt, hogy  természetesen a magyar. Ezt érezte Dr. Tuška Tünde is, aki több, mint 20 éves főiskolai majd egyetemi oktatói munkája során ezt a jelenséget figyelte meg. Ebben az esetben milyen szerepe van a diákok életében a szlovák nyelvnek? Erre a kérdésekre is választ ad  Dr. Tuška Tünde, a szlovák tanszék vezetőjének „ A szlovák nyelv az egyetemi kétnyelvű közegben” című szociolingvisztikai monográfiája. A kötet bemutatóját március 6-án tartották Szegeden, a Nemzetiségek Házában.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Kajtsa Zoltán
vágó: Násztor Róbert

Cseh Filmkarnevál Szegeden

Március 8. és 10. között a budapesti Cseh Centrum rendezésében zajló Cseh Filmkarnevál keretében a szegedi művész moziban, a Grand Caféban vetítettek le 3, a külföldi fesztiválokon is nagyon sikeres játékfilmet. Joggal kérdezhetik, hogy miért érdekelte az esemény a szlovák műsor stábját is? Azért, mert ezekben a koprodukciós alkotásokban rendkívül erős a szlovák jelenlét is.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

Rendhagyó történelemóra az angyalföldi szlovákságról – egy magyar iskolában

Március 23-án egy rendhagyó kiállításra voltunk hivatalosak.

A főváros XIII. kerületében található Hunyadi Mátyás Általános iskola meghívta a kerület szlovák önkormányzatát, hogy egy kiállítással egybekötve mutassa be a hazai szlovákságot. Nagy örömünkre, ennek az iskolának a pedagógusai tényleg a szívükön viselik, hogy diákjaik alaposan ismerjék meg soknemzetiségű hazánkat, hiszen minden évben más-más minoritás mutatkozik be náluk. Az örmények, görögök, romák és bolgárok után az idei tanév a szlovákoké lett. Így látogatott el ebbe a magyar általános iskolába  a szomszédos Lomb utcai szlovák intézményből egy csoport diák, a Lipa Folklóregyüttes szlovák táncokat mutatott be, Noszlopy Katalin a Debnička együttesből pedig megzenésített verseket énekelt.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Csepregi János

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Domovina – Duna TV – április 3., hétfő, 7:50
Ismétlés április 3-án, hétfőn 15:40-től a Duna World-ön!

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Antala Zsuzsanna
Műsorvezető: Bencsik János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább