×

Egyéb

Hrvatska Kronika: Titkok, képek Brigovich Lajos műhelyéből

A március 22-i adás tartalmából.
 

– Bosznia és Hercegovina külügyminiszter-helyettese magyarországi látogatása során találkozott a pécsi horvát közösség képviselőivel is. A pécsi intézményvezetőkkel való találkozó során az együttműködés lehetőségeiről is tárgyaltak.

– Ötven évvel ezelőtt, 1967. március 12-én, Zágrábban látott napvilágot a „Nyilatkozat a horvát irodalmi nyelv helyzetéről és elnevezéséről”, amit tizennyolc tudományos és kulturális intézmény írt alá. A „Nyilatkozat” a horvát irodalmi nyelv megóvásának egyik fontos dokumentuma.

– A Zenetudományi Intézet, a Hagyományok Háza, a Magyar Néprajzi Társaság és mások ösztönzésére Eperjessy Ernő, az egykori őrtilosi tanító háromnyelvű népdalkötetet adott ki. A budapesti Néprajzi Múzeumban bemutatott kötet a Mura és a Dráva találkozásánál fekvő hajdan horvát település gazdag értékeinek állít részben emléket.

– A Peresznyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében márciusban, a helyi kultúrotthonban mutatták be Peresznye szülöttének „Titkok, képek Brigovich Lajos műhelyéből” című albumát. A könyvbemutatón mi is jelen voltunk és kameránkkal a következőket rögzítettük.

Hrvatska Kronika – Duna – március 22., szerda, 7:25
Ismétlés március 22-én, szerdán 15:05-től a Duna World csatornáján!

Szerkesztő: Füri Tamás
Műsorvezető: Füri Tamás
Riporterek: Sákán Tímea, Pavlekovics András, Füri Tamás
Operatőr: Bősz Vilmos
Vágó: Gergely Balázs
Műszaki vezető: Strasszer László

Fotó: www.vaol.hu

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább