Ukrán nemzetiségi műsor: Az Ukrán Kultúra Napjának ünnepségén jártunk

A március 17-i adás tartalmából.

Március 4-én került sor Budapesten az Ukrán Kultúra Napjának megünneplésére. A rendezvényt az Ukrán Országos Önkormányzat, és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület szervezte a magyarországi Ukrán Nagykövetség támogatásával.

Az ünnepség a budapesti Belvárosban, az impozáns Duna Palotában volt rendezve.

A műsor egyik részében gála-koncerttel léptek a közönség elé a Stankovych fest elnevezésű nemzetközi vetélkedő győztesei. A gála-koncertet Natália Petij-Potapcsuk, a Kárpátaljai Érdemes Akadémiai Népi Énekkar művészeti vezetője és vezető karnagya szervezte.

Az első Sztankovics nemzetközi zenei vetélkedő február 9-12. között került megrendezésre Szolyva városában, amely a világhírű elismert művész, az ukrán nemzeti zeneszerzők társaság vezetőjének, Jevhen Sztankovicsnak szülővárosa egyben. A művészúr maga is részt vett a nemzetközi zenei vetélkedő zsűrizésben.

A kezdeményezés fő célja a művészi tehetséggel megáldott fiatalság kibontakozása, és a születendő csillagok felfedezése.

A fesztivál kárpátaljai versenyére közel 500 tehetséges fiatal művész érkezett Ukrajna minden régiójából, azonban „nemzetközi” titulusát a szomszédos Magyarországról és Szlovákiából érkező versenyzők révén nyerte el.

A résztvevők 3 napon át 5 és 25 év közötti 5 korcsoportban mérték össze tudásukat az alábbi kategóriákban:zene, koreográfia, képzőművészet.

A vetélkedőkben mind szóló előadók, mind pedig csoportos tánc- és énekegyüttesek produkciói egyaránt jelen voltak.

Az adásban az ünnepi koncert legjobb részei, valamint az interjú a Jevhen Sztankovics zeneszerzővel és Natália Petij-Potapcsukkal, Stankovych fest nemzetközi zenei vetélkedő egyik szervezővel hangzanak el.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/03/7.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább