Közelről: Mit is tanuljon a gyerek?

A március 17-i adás tartalmából

Nagy sikerű nemzetiségi koncerttel kezdődött Európa első cigány nemzetiségi, érettségit adó intézményében az idei tavasz. Az országos beiskolázású pécsi Gandhi Gimnáziumban hamarosan Nemzetiségi Ki mit tud-ot, és a cigányság világnapja kapcsán fotó-és rajzpályázatot is hirdetnek. Mindemellett folytatják „NeRok Caffe” elnevezésű rendezvénysorozatukat is, melynek keretében olyan, egykori gandhis diákokat hívnak meg, akiknek sikerült kitörniük a szegénységből, és példaként állíthatók a fiatalok elé. Legutóbbi vendégük dr. Horváth József kutató-biológus volt. Schweier Rita összeállítása.

Hallgassa meg!

A Hubble űrtávcső (űrteleszkóp) különleges színtónusú és hangulatú képeit infrakamerával készíti, az emberi test üregeiben is,  az érfalak vizsgálatánál is használják ezt a módszert, de olykor a természetfilmezésben is alkalmazzák, pl. az éjszakai sejtelmes hangulatú fotózáskor. Datki Zsolt László, szegedi tudományos kutató szintén régóta dolgozik infrakamerákkal, ő azonban egészen meglepő helyzetekben veti be az eszközt. A fotóssal Tráser László beszélgetett.

Hallgassa meg!

Tánc és kerekes szék. Talán egymást kizáró fogalmaknak tűnhetnek, de elegendő pár percet eltölteni a Paradance Company kerekesszékes tánccsoport tagjaival ahhoz, hogy rájöjjünk, először is a járni tudó embertársak fejében lenne szükség akadálymentesítésre. Mészáros Gabriellával, a tánccsoport egyik alapítótagjával és Bayer Judit nívódíjas koreográfussal Rácz Bianka beszélgetett.

Hallgassa meg!

TEDx néven már több országban, így itthon is rendeznek előadásokat, azonban az amerikai kontinensen eddig csupán két magyar, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester és Csíkszentmihályi Mihály pszichológus szerepelhetett előadóként. Április 24-én újabb magyar léphet a TED színpadára, Kocsis Tamás webfejlesztő. Nánási Gabriella beszélgetett vele.

Hallgassa meg!

Ki mertél-e állni magadért vagy másért, vagy csak szerettél volna? Mertél-e változtatni vagy még gyűjtöd hozzá az erőt, az inspirációt? A személyes bátorságról, merész döntésekről szól az idei Terézanyu pályázat. Rácz Zsuzsa írónő és a zsűri április 9-éig várja a női történeteket illetve idén először „egyperces” videókat. Rácz Zsuzsa írónőt Nánási Gabriella kérdezte.

Hallgassa meg!

Edith Piaf utódjaként emlegetik évtizedek óta. Kilenc nyelven több mint 1200 dalt énekelt el és világszerte 120 millió albumot adott el. 1965-ben tűnt fel a francia televízióban, néhány hónap alatt rendkívül népszerű lett nemcsak Franciaországban, hanem az egész világon. Mireille Mathieu többször beszélt arról, hogy példaképének Edith Piafot tartja. A sanzonénekes Budapestre érkezett, ma este ad koncertet. Mireille Mathieu-vel Pásztor Zoltán beszélgetett.

Hallgassa meg!

A Visegrádi országos levéltárainak közös gyűjtőmunkájából nyílt kiállítás Egerben annak kapcsán, hogy március 23.-án ünnepeljük a lengyel-magyar barátság napját.. A tárlat –amely Magyarországon most látható először – 1335-től 1991-ig foglalja össze a visegrádi országok közös történetét, bemutatva a közös királyokat, szenteket, valamint a közös harcokat is. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Március 17., péntek, 15:35

Szerkesztő: Nánási Gabriella-Kránitz Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább