Egyéb

Egy hazában: Sajátos látásmóddal örökítette meg a világot

A március 19-i adás tartalmából.
 

Budaörsön az elmúlt években egyre intenzívebbé vált a német családfakutatás. Így próbálják tudatosítani a megmaradt sváb családokban hovatartozásukat, és a fiataloknak megmutatni, mit jelent a származás. Remélik, hogy ez hozzájárul az identitás erősödéséhez is. Steinhauser Klára nyugdíjas óvónő már öt könyvet írt kutatásai eredményeiről. Arnold Krisztina beszélgetett vele.

Egy nemrégiben megjelent fotóalbum mutatja be Brigovich Lajos képzőművészeti alkotásainak egy részét. A két évvel ezelőtt elhunyt művész horvát családban született Peresznyén. Ólmodon kezdett tanítani, majd két év után hazakerült, végül a Horvátzsidányi Általános Iskolában oktatott horvát nyelvet és rajzot. Sokat tett a horvát kultúra bemutatásáért és a hagyományok ápolásáért. Tusrajzain, festményein a horvát embereket, falurészeket és a tájat örökítette meg, sajátos látásmóddal. Az album bemutatóját Peresznyén tartották. Füri Tamás Kováts Anikóval, a tanító lányával, valamint egykori barátjával, Karagity Mihállyal beszélgetett.

A napokban jelent meg három magyarországi szerb író szerb nyelvű művének magyar változata. A fordítások a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ “Venclovity Műhelyének” kiadásában jelentek meg. Gyurity Milán, a Központ igazgatója azt mondja: a cél, hogy folytatódjon ez a kiadói tevékenység, illetve hogy a magyar nyelvű olvasóközönség is megismerje a hazai szerb irodalmat. Mándity Predrág beszélgetett Gyurity Milánnal.

Szlovák mesedélutánt rendezett a dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a Dabas-Sári Zarándok és Kulturális központban. Az eseményt az Országos Szlovák Önkormányzat, Sári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata és Dabas Város Önkormányzata támogatta. A telt házas rendezvényt Tokné Járomi Ilona intézményvezető nyitotta meg. Dózsa Zenta összeállításában először őt, majd Gogolák Éva szlovák tanárt halljuk.

Tizenegy évvel ezelőtt alakult meg Gyulán a Magyarországi Románok Hagyományőrző Táncegyüttese. Az elmúlt évek egyik legszebb eredménye, hogy 2012-ben a csapat bejutott a Fölszállott a páva Kárpát-medencei döntőjének tizenkét legjobb néptáncegyüttese közé. Az együttes azzal a céllal alakult meg Cserháti Mihály kezdeményezésére, hogy összegyűjtse és életben tartsa a hazai román kultúra legértékesebb dalait és táncait. Az együttes vezetőjét Bauer Ádám kérte mikrofon elé.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – március 19., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Fotó: www.vaol.hu

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább