Napközben: Erdők „javainak” gyűjtése

A március 17-i adás tartalmából
 

Jól vezess program
A közlekedési balesetek mintegy kétharmadát vezetői hiba, a vezetési képességek hiányosságai okozzák, leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a biztonság-tudatosabb közúti közlekedési magatartás térnyerésének elősegítése érdekében hirdette meg Jól vezess címen vezetéstechnikai tréningprogram sorozatát. A térítésmentes képzéseken a vész- és konfliktushelyzetek felismerésére, elhárítására készítik fel a járművezetőket. Célcsoportok: kezdő sofőrök, 60 év feletti szeniorok és hivatásos járművezetők.
Vendégek: Berta Tamás, Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági Központ vezető
Gönczi Péter, vezetéstechnikai oktató
Kiss Csaba alezredes, ORFK Országos Balesetvédelmi Bizottságának titkára-szervezés alatt

Hallgassa meg!

Korlátok nélkül
Kutatási program indult a ritka betegségek diagnosztikai és terápiás eljárásainak kidolgozására három vidéki orvosképző intézmény, valamint a szegedi Biológiai Kutatóközpont összefogásával. Jelenleg mintegy 6-8 ezer ilyen betegséget tartanak számon, hazánkban 6-800 ezerre tehető az érintettek száma. A tünetek sokfélék, ezért is nehéz a diagnózis felállítása. A betegségek nagy része örökletes, az esetek több mint a fele gyermekeket érint.
Vendégek: Dr. Pogány Gábor, a RIROSZ (Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége) elnöke
Dr. Széll Márta, intézetvezető, Szegedi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézet, a program szakmai vezetője
-Pfliegler György, a Debreceni Egyetem professzora ( szervezés alatt)

Hallgassa meg!

Erdők „javainak” gyűjtése – medvehagyma, gomba, gyógynövények
A tavasz beköszöntével egyre többen járják az erdőt, medvehagyma, gomba későbbiekben gyógynövények után kutatva. Milyen szabályokat fontos szem előtt tartani? Ki miből mennyit vihet ki az erdőkből? Mihez kell engedélyt kérni? Hol tilos az erdő javainak „leszüretelése”? Tudják-e a kirándulók, hogy az erdőben talált elhullott agancsot vagy védett madár tollát haza viszik akkor akár feljelentés is tehető ellenük?
Vendégek: Varga Tamás, Mecsekerdő Zrt., erdészeti referens
Auer Péter, gomba szakellenőr, oktató.

Hallgassa meg!

Bozsik gazda –metszési tanácsok + színes: BŰVÖS ÓCEÁN – Titkos tengeri küldetés című kiállítás és játék nyílik a Mezőgazdasági Múzeumban.

Napközben – Kossuth – március 17., péntek – 9.00

Szerkesztő: Czifra Szilvia-Körmöczi Zsuzsa
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább