Szlovák nemzetiségi műsor - 11. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor március 13. és március 19. közötti adásaiban.
 

Március 13., hétfő:
– Nemzetiségi információk
– Aktuális felhívás
– A mese szerepe a nevelő-oktató munkában.
– 2017. február 3-én a Dabas-Sári Zarándok és Kulturális központban immár 7. alkalommal került megrendezésre a Szlovák mesedélután. Megszólalók: Tokné Járomi Ilona, a Dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója, illetve Kurta Józsefné, Hruska Beatrix, Gogolák Éva, Kosztolányi Judit szlovák tanárnők.
– Radek Bachratý, író – “Ponorka”.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 14., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Interjú Hushegyi Gáborral, a Budapesti Szlovák Intézet közelgő programjairól, terveiről, nyári kurzusáról.
– Pénteken kezdődik a romániai Nagylakon a Néprajzi aspektusok az alföldi szlovákok kultúrájában c. nemzetközi konferencia. Ebből az alkalomból hallhatnak beszélgetést Ladislav Lenovskyval, aki a Nyitrai Egyetem professzora és rendszeres kutatásokat végez a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének néprajzi táborában is.
– A második hírösszefoglalót követően a szlovák operett és színjátszás kiemelkedő alakja, Frantisek Kristof Vesely életéről készült sorozat első részét hallhatják.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Március 16., csütörtök:
– A műsor első részében hírekkel, nemzetiségi hírekkel, aktuális felhívásokkal jelentkezünk.
– Látogatják-e hallgatóink a bolhapiacokat? Az összeállításból kiderül, hogy a tótkomlósi és sámsonházi magán néprajzi gyűjtemények tulajdonosai is gyakran látogatnak ki a piacokra, ahol értékes kottákat, hegedűket, énekeskönyveket és használati tárgyakat sikerült már vásárolniuk, de megszólal még dr. Tóth István is, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történeti osztályának vezetője, aki becsüsként meg tudja határozni a tárgyak és festmények értékét.
– A második hírösszefoglalót követően a Frantisek Kristof Vesely életét bemutató sorozat második részét hallhatják.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Március 17., péntek:

Március 18., szombat:

Mint minden szombaton, ma is először Vallási műsorunkat hallhatják, melyben Kiszely Andrással, a Magyarországi Evangélikus Egyház templomokért felelős új projektmenedzserével beszélgetünk a Reformáció évéhez kapcsolódó templomfelújításokról.

Kedden mutatják be Pilisszentkereszten Kormos Sándor pilisszántói költő legújabb kötetét, Örökké élő forrás címmel. Ebből az alkalomból hallhatnak egy régebbi beszélgetést a költővel, aki ötödik, Lobogó szárnyam c. kötetében először publikált vallási témájú verseket.

A nemzetiségi hírek és aktuális felhívások után a napokban, Szlovákiában zajló könyvtárak hetéről ejtünk szót, majd „ A pergamentől a papírig ”c. összeállításban hét olyan különleges könyvtárba kalauzoljuk el a hallgatókat, amelyek Szlovákiában az egyház fenntartásába tartoznak.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Március 19., vasárnap:

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább