×

Ukrán nemzetiségi műsor: A magyarországi Ukrán Kultúra Napja

A március 10-i adás tartalmából.

Március 4-én került sor Budapesten az Ukrán Kultúra Napjának megünneplésére. A rendezvényt az Ukrán Országos Önkormányzat, és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület szervezte a magyarországi Ukrán Nagykövetség támogatásával.

A magyarországi Ukrán Kulturális Napokat a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület kezdeményezte 1998. február 20-án, amikor is a nyugat-ukrajnai irodalom első fecskéje, a népdalokból és rövidebb irodalmi alkotásokból álló almanach, a Dnyeszteri sellő megjelenésének 160. évfordulója alkalmából emléktáblát avatott a budavári, egykori Királyi Nyomda falán.

A sok éves hagyományokat követve, az ukrán kultúra ünnepe a budavári Dnyeszteri sellő emléktábla megkoszorúzásával kezdődött. A Magyarországon élő ukránok minden esztendőben elzarándokolnak ide, hogy merítsenek az ukrán irodalmi írásbeliség forrásából, a Dnyeszteri sellő nemzeti forrásából, és tisztelegjenek az alkotók – Markijan Saskevics, Iván Vahiljevics és Jakov Holovackij előtt.

Az ünnepség a budapesti Belvárosban, az impozáns Duna Palotában folytatódott.

A vendégeket Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi Rendkívüli és Meghatalmazott nagykövete, valamint Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese köszöntötte.

Az ünnepi koncertet az Ukrán Országos Önkormányzat égisze alatt működő vasárnapi iskola tanulói nyitották. A legkisebbek a Hopacsok tánckompozíciót adták elő. A nagyobban szavaltak, a lánykar elénekelte Leszja Ukrajinka Zöld dombocskán című versének B. Filc által megzenésített változatát és egy, furulyásokból álló együttes – bandura-kísérettel – ukrán népdalcsokrot adott elő.

Az ukrán gyerekek műsora nagy sikert aratott, amiért köszönet illeti Stefuca Viktóriát, az iskola vezetőjét, továbbá tanárait – Bernáth Viktóriát, Margitics Natáliát, Szavina Ljubovot és Olekszij Jamkovenkót.

A koncert további részében Magyarországon élő ukrán előadók léptek a közönség elé. Többek közt Birtók Gyöngyi énekesnő, akit Macko Mikola kísért gitáron. Színpadra lépett még Bernáth Ferenc gitár virtuóz, Medenci Román énekes zeneszerző és az Ukrán Országos Önkormányzat Ukrán dallamok együttese, melynek vezetője Zán András.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább