Egyéb

Egy hazában: A magyarországi nemzetiségiek szerepe az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban

A március 12-i adás tartalmából.
 

A magyarországi románság által lakott települések többségében egyetlen román nyelvű televíziós csatorna sem szerepel a helyi kábeltévék csatornakiosztásában. Az egyébként sem kielégítő helyzetet csak tovább rontotta a jobb minőségű digitális műsorszórásra való áttérés, hiszen ezzel még onnan is eltűntek a román nyelvű csatornák, ahol korábban antennával elérhetőek voltak. Ez olyan hazai román közösségeket érint, amelyek egyébként csak néhány kilométerre élnek a román határtól. Boka Tibor érdeklődött a részletekről és a kilátásokról.

A sváb bál idén is a tanév egyik legfontosabb eseménye volt a pécsi Koch Valéria Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium életében. És egy másik jelentős mozzanat: a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata fenntartásában lévő intézmény fontos felújítási munkálatok előtt áll. A rendezvényről, és a fejlesztési munkálatokról Schulteisz Gábor kérdezte az iskolaközpont igazgatóját, Englenderné Hock Ibolyát.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban a magyarországi nemzetiségeknek is fontos szerepük volt. A polgárosodási, illetve, az önállósodási folyamat az ő életükben is fontos volt – erről, valamint a korabeli magyar kormánnyal való viszonyukról is beszélt Mándity Predrág mikrofonja előtt Majdán János történész, a Pécsi Tudományegyetem docense.

Az 1848-as forradalommal kapcsolatban Fieba József bánhidai plébános neve is összefonódott. Ő is kiállt a forradalom mellett, és ezért bűnhődnie is kellett. Művelt, szabadgondolkodású, felvilágosult ember volt, s szlovák származása ellenére a magyar forradalom és szabadságharc mellett állt. Magatartását hívei is követték, „bánhida tót ajkú lakosai megszégyenítették volna bármely magyar községet” – olvashatjuk Boross Mihály írásában. A plébános büntetése nyolc év várfogság volt, s bár 1852-ben szabadult a börtönből, de Bánhidára nem térhetett vissza. Antal Zsuzsanna kérdezte Fieba Józsefről a Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Izingné Pruzsina Rózsát.

A bánhidai szlovák közösség ma vett utolsó búcsút a napokban elhunyt, 90 éves Berka Lászlóné Forisek Annától. Annus Néni kimeríthetetlen forrása volt a régi szlovák templomi énekeknek. Szeretettel hallgassátok, amit majd éneklek – ezzel a címmel jelent meg az ELTE szláv filológiai tanszékének új kiadványa, benne azokkal a régi szlovák énekekkel, amelyeket Forisek Annus Néni családja úgynevezett cérnakönyvben őrzött meg. Hogy mi is a cérnakönyv – erről Iveta Hrubonová kérdezte a kötet szerzőjét Zsilák Máriát, az ELTE szláv filológiai tanszékének professzorát.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – március 12., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább