×

Domovina: Mikszáth halhatatlan irodalmi világa

A március 13-i adásban.

Mikszáth halhatatlan irodalmi világa
Mikszáth Kálmán a legnagyobb magyar írók egyike. 170 évvel ezelőtt, Szklabonyán látta meg a napvilágot. Gyermekkorát a Felföldön töltötte, magyar palócok és “tót atyafiak” között. Ez a tény egész irodalmi munkásságára nagy hatást gyakorolt.Születésének 170. évfordulója alkalmából irodalmi beszélgetést tartottak az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, melynek során az érdeklődők elmerülhettek Mikszáth regényeinek szlovák szálakkal is átszőtt, csodálatos világában.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter
vágó: Borbély Viktor

Könyvbemutató és értékmentés Tatabánya-Bánhidán
Körülbelül másfél évvel ezelőtt Dr. Zsilák Mária nyelvész hívta fel a figyelmünket a Tatabánya – Bánhidán élő, kivételesen szerteágazó tudással rendelkező Berka Lászlóné született Forisek Annára. Kíváncsivá lettünk, ellátogattunk hozzá és nem is csalódtunk. Így született meg a „Családi kincses szótár” címet viselő portréfilm, amely Szlovákiában és Ukrajnában is díjat nyert a nemzetközi fesztiválokon. S míg mi filmeztük Anna nénit, a nyelvész szorgalmasan írta a bánhidai gyűjtésekből készülő könyvét, amely nemrég látta meg a napvilágot. Február 16-án könyvbemutatóra voltunk hivatalosak Tatabánya –Bánhidára, ahol ismét sokkal több minden várt ránk, mint gondoltuk.

A sors még megadta, hogy körünkben lehessen Forisek Anna néni is, a kötet forrásanyagául szolgáló tudás egyetlen őrzője.

Azt azonban nem sejtettük, hogy ez lesz az utolsó találkozásunk Anna nénivel. Március 5-én, szerető családja körében, békésen tért meg Teremtőjéhez. Március 12-én helyezik örök nyugalomra. Mindent köszönünk, drága Anna néni, nyugodjon békében! Emlékét örökké megőrizzük!

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

Domovina – Duna TV – március 13., hétfő, 7:55
Ismétlés március 13-án, hétfőn 15:35-től a Duna World-ön!

Szerkesztő-műsorvezető: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: Klausz Karola

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább