Szlovák nemzetiségi műsor - 10. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor március 6. és március 12. közötti adásaiban.
 

Március 6., hétfő:
– Egerek mint hotel menedzserek Nagy-Britanniában.
– A Magyarországi Szlovákok Szövetsége idén is megszervezi a Szlovák pacsirta ének és versmondóversenyt, valamint a Hogyan tovább Magyarországi Szlovákok c. konferenciát. Megszólaló: Egyedné Baránek Ruzsenka, a szervezet elnöke.
– A magyar nyelvből adódóan megjelent helytelen lexikális kifejezések a szlovák nyelv használatában. Megszólaló: Spácilovűá Stanislava, Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora.
– Pozsonyi anyag – Író: Glasnerová Maja, rendező: Vančíková Luba, színészek: Strnisková Viera, Kobielsky Vladimír, Kerata Ladislav, Valentik Ján, Pomajno Roman.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 7., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Új módszertani kézikönyv a szlovák nyelv tanításához – a szerzővel Zemenné Palecska Erikával beszélgetünk a március 9-i bemutató előtt.
– Közeledik a Nőnap, így a mai műsorban két sikeres nő pályafutását mutatjuk be: Demjén Márta 2015-ben elnyerte az Év vállalkozója címet Fejér megyében. A Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat elnök asszonya és az OSzÖ közgyűlésének tagja mesél nekünk a siker kulcsáról, az ahhoz vezető útról.
– A második hírösszefoglalót követően Dósa Zsuzsa, Domján Edit- díjas színésznőt, a szarvasi Cervinus Teátrum művészeti igazgatóját mutatjuk be, akivel a kétnyelvűségről, családról, oktatásról és a színészi mesterségről beszélgetünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Március 8., szerda:

– Nemzetiségi információk;
– Hogy jött létre a nemzetközi Nőnap?
– Történelmi kalendárium;
– Március 3-án ülésezett a Szlovák Nyugdíjasok Klubja Budapesten – Budapesti Szlovák Nyugdíjasok Klubja tagokkal, Megszólalók: Horváth Júlia, Hollósy Zsuzsanna, Zsolnay Mihály, Klára Mátéová Papučeková;
– Legszebb virág – a rózsa.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 9., csütörtök:
– Nemzetiségi információk
– „HAVASI JUHÁSZOK – KULTÚRA ÉS MESTERSÉG” vándorkiállítás megnyitó a békéscsabai Szlovák Tájház Áchim termében.
– Iveta Zuskinová, PhD. Liptovský Hrádok Juhászati Múzeum etnológusa, beszél a havasi juhászok kultúrájáról.
– Az eredeti juhpásztorok öltözetéről beszél Milan Koctuch, népművész.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 10., péntek:
– Megfelelő munkához megfelelő munkaeszköz kell.
– Utazás 2017 – Budapest. Megszólalók: Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Árpád Érsek, a Szlovák Köztársaság közlekedési és építésügyi minisztere, Arpád Korpás, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke, Babák Mihály, Szarvas polgármestere, Vozár Márton, Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.
– Nemzetiségi hírek
– Felhívások /ismétlés/
– A Štúr családról 1. rész

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 11., szombat:

-Mint minden héten, ezen a szombaton is a műsor első részében Vallási félóránkat hallhatják, majd nemzetiségi hírekkel és aktuális felhívásokkal jelentkezünk. Szlovákia nemzeti kulturális örökségének listájára két új elem került fel, a myjavai csipke és a vanjnori, azaz a pozsonyszőlősi motívumok. Ebből az alkalomból hallhatnak egy összeállítást Katarína Bruderováról, aki pozsonyszőlősi népművészként festette és hímezte is anno ezeket a mintákat és tudását továbbörökítette a pozsonyszőlősi asszonyoknak.

Március 12., vasárnap:
– Bizarr síbalesetek a Tátrában.
– Utazás 2017 – Budapest, megszólalók: Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Árpád Érsek, a Szlovák Köztársaság közlekedési és építésügyi minisztere, Arpád Korpás, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke, Babák Mihály, Szarvas polgármestere, Vozár Márton, Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. /ismétlés/
– Módszertani kézikönyv a szlovák nyelv tanításához. Szerzője: Zemenné Palecska Erika. /ismétlés/
– A 2015-ös év vállalkozója – Demjén Márta portréja. /ismétlés/
– A Magyarországi Szlovákok Szövetsége idén is megszervezi a Szlovák pacsirta ének és versmondóversenyt, valamint a Hogyan tovább Magyarországi Szlovákok c. konferenciát. Megszólaló: Egyedné Baránek Ruzsenka, a szervezet elnöke. /ismétlés/
– A magyar nyelvből adódóan megjelent helytelen lexikális kifejezések a szlovák nyelv használatában. Megszólaló: Spácilovűá Stanislava, Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora. /ismétlés/
– Röviden a Budapesti Szlovák Klub közgyűléséről. /ismétlés/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább