Bordi András heti ajánlója

Bordi András március 13-tól március 19-ig tartó ajánlója.
 

Bordi András kiemelt szerkesztő-műsorvezető, huszonöt éve dolgozik a közmédiában. A Magyar Rádió bemondójaként kezdte pályafutását, több éven át hírolvasóként találkozhattak vele a rádióhallgatók és a televíziónézők. Rendkívül fontosnak tarja a magyar nyelv ügyét, aktívan segíti a fiatalok anyanyelv iránti elköteleződését. Elnökségi tagja az Anyanyelvápolók Szövetségének, az országos Kazinczy-versenyen zsűrizik, emellett az erdélyi Zsobokon minden évben megrendezett anyanyelvi tábor előadója.

Hétfőn este a Rádiószínház Juhász Gyula jelenetét tűzte műsorra. A Pilvax-kávéházat Cserés Miklós dr. rendezte és a kor legnagyobb színművészei működtek közre benne. Gyermekkorom történelmi filmjeinek állandó, kedvenc színésze Inke László is tagja a nem mindennapi szereplőgárdának (Kossuth rádió 21.30).

Kedden délután Petőfi Sándor Úti jegyzetek című, kevéssé ismert írását ajánlom mindenki, de elsősorban a fiatalabb hallgatók figyelmébe. Az írásban a költő két utazást is tesz egy időben: egy külsőt és egy belsőt. Saját munkásságát is bemutatja, gyakran odaszúr a kritikusoknak, adomázik- szóval igen szórakoztató olvasmány. A korán elment, rendkívüli színésztehetséggel megáldott Kaszás Attila személyesíti meg a lánglelkű költőt (Kossuth rádió 13.06). Nemzeti ünnepünk estéjén ne hagyják ki az 1978-ban készült 80 huszárt! Nekem mindig erőt ad, olyan értékeket tolmácsol, amelyek igen fontosak. Az összetartás, a nemzetért és az egymásért való kiállás példáit vonultatja fel a mozi; Sára Sándor rendezte, a forgatókönyvet Csoóri Sándorral együtt írta (szerda, Duna 22.00).

Feltétlenül megnézem Várkonyi Zoltán remek filmjét is a Kárpáthy Zoltánt a Duna World-ön.  A mozi sokadszori látásra is lebilincselő; a sodró lendületű történet, a kiváló színészi alakítások vonzereje rendkívül időtálló. A zseniális Latinovits Zoltán alakítja a Szentirmay Rudolf szerepét (Csütörtök 7.25).

Péntekre ajánlom szeretettel a Rajnán innen, Dunán túl-t; a 90-es évek elején, közepén Kővári Tamás rendezővel együtt részt vehettem az igényes műsor készítésében, amely a német tartományokat mutatja be. A felfedezés örömével jártuk be a mesés tájakat harmincöt év bezártság után. Szívből ajánlom a műsort az utazás és a kultúra szerelmeseinek; olyan helyekre kaptunk forgatási engedélyt, amelyekről nem is mertünk álmodni. Kíváncsian várom, hogyan hat rám ez az (idő)utazás huszonöt év távlatából (M3 6.35).

Szombat esti filmként a Te rongyos életet ajánlomA történet szerint 1951-ben járunk; Sziráky Lucyt (Udvaros Dorottyát) az operett színésznőt volt férje származása miatt kitelepítik. Bacsó Péter rendező humorral, iróniával, drámával átszőve ábrázolja az 50-es éveket (M3 21.00).

Vasárnap estére A kard magyar filmszatírát javaslom; melyben egy modern Don Quijote- Haumann Péter hősiesen küzd mindnyájunk javáért, de a rendszer gépezete összetöri (Duna World 11.40). A kicsikre gondolva a Király és a bognár című magyar népmesét ajánlom Benedek Elek-Elek apó átdolgozásában, a sokhangú művész Szabó Gyula művészi előadásában (Kossuth rádió 19.41).

Videó ajánló

Olvasson tovább