Ukrán nemzetiségi műsor: Kruti hőseire emlékezünk

A március 3-i adás tartalmából.
 

Január 28-án az Ukrán Országos Önkormányzat Kruti hőseire emlékezett. A rendezvényen megemlékező beszédet mondott Kravcsenko György és az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója, majd bemutatták az Ukrajna: elfeledett történelem. Kruti: ifjak vére című dokumentumfilmet.
Ezt követően Kormányos Olekszandra és Petrovszka Viktória lírai költeményekkel állt színpadra, Burmaki Marijka által Pavlo Ticsina: Harmincak emlékére című versének megzenésített változatát Birtók Gyöngyi, Ihor Heraszimov: Miért? című dalát pedig Bernáth Ferenc adta elő.

Rövid történelmi ismertető
1918-ban négyszáz bátor ifjú – diákok és a Szabad kozákok soraiból kikerült fiatalok – megállította Mihajlo Muravjov tízszer népesebb orosz bolsevik seregét, amely „Halál a burzsujokra és az ukránokra!” jelszóval indított támadást Kijev ellen.
Az ukrán erők visszavonulásakor egy maroknyi fiatal megtámadta a bolsevikokat, akik akkorra már elfoglalták Krutit. Az elszenvedett súlyos veszteségeken feldühödött vörösök mind egy szálig legyilkolták az ifjakat.
Akciójukkal ugyan sikerült négy napig késleltetni a támadást, de Kijev elfoglalását minden erőfeszítésük ellenére sem tudták megakadályozni. Vérfolyam, az ukrán nyelv használatáért végrehajtott gyilkosságok, parttalan szabad rablás – ez volt a főváros osztályrésze.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább