Egyéb

Egy hazában: A feltámadás ünnepére készülődvén

A március 5-i adás tartalmából.
 

A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete idén is érdekes programokkal várja az érdeklődőket. A tájházvezetők számára rendezendő országos konferencián túl, tánctáborokat és kiállításokat is szervez az Országos Szlovák Önkormányzat kulturális intézménye. Igazgatójával, Király Katalinnal Makai Ildikó beszélgetett.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársai közösen dolgoznak Vujicsics Tihamér zeneszerző hagyatékának feldogozásán. Dalos Annát, az MTA Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársát, a kutatócsoport vezetőjét Mándity Predrág kérdezte.

A héten véget ért farsang sokfelé nyújtott lehetőséget arra, hogy felidézzék, megőrizzék az ünnepkör nemzetiségi hagyományait. Így történt ez a hazai németeknél is. Tanulják meg a gyerekek, hogyan készül a fánk, és lássák, miként mulattak egykor nagyszüleik – ezzel a céllal szervezett farsangi mulatságot a Véméndi önkormányzat. A gyerekek sütöttek, kóstoltak és táncoltak, az idősek beszélgettek. Arnold Krisztina járt Véménden, először Papp Andris kis szakácsot kérdezte.

Hamvazószerdán megkezdődött a húsvét előtti 40 napos böjt. A hívők körében ez az időszak nemcsak az étkezési szokások megváltozásáról szól, hanem a feltámadás ünnepére való lelki felkészülésről is. Balatinácz Renáta a tótújfalui Kiss Ágnes nénivel a Dráva-menti horvátok böjti szokásairól, ételeiről beszélgetett.

Az elmúlt hétvégén a méhkeréki Dúló György Művelődési Házban gyűltek össze a Nyisztor György Hagyományőrző Néptáncegyüttes egykori és jelenlegi táncosai, hogy felidézzék a régi vasárnapi táncházakat, a „zsok”-ot. Az együttes idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Működésétől elválaszthatatlan lett Nyisztor György és Kovács Tivadar neve, mindketten a népművészet mesterei, a méhkeréki néptánc és népzene fáradhatatlan művelői és népszerűsítői. Mindketten 30 évvel ezelőtt, 1987-ben, egy hét különbséggel távoztak el. Nyisztor György halála után az együttes felvette a nevét, a zenekar pedig megtartotta a Kovács zenekar nevet. Az együttes mostani művészeti vezetője, koreográfusa és a zenekar vezetője Patyi Zoltán. Kaupert Júlia először őt kérte mikrofon elé.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – március 5., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Fotó: www.cultura.hu

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább