ALPOK-DUNA-ADRIA: A gradoi öreg halász

A március 9-i adásban.
 

– Dubrovnik valószínűleg a mediterrán térség horvátországi szakaszának legismertebb célpontja. A legtöbben természetesen nyáron érkeznek ide, de a helybéliek egyszerűen nem akarják elfogadni a „holtszezon“ kifejezést. Emiatt a decembertől márciusig terjedő időszakban odalátogató mintegy ötvenezer turista számára „Dubrovniki tél“  címen számos eseményt szerveznek.

– A Postojnai cseppkőbarlangban dolgozó biológusok tavalyi legnagyobb sikere a barlangi vakgőte  akváriumban való szaporítása volt. Világviszonylatban is egyedülálló teljesítményről van szó, hiszen a történelem során először sikerült  e kétéltűek mesterséges körülmények közötti szaporítása.  A barlangi vakgőte, más néven emberhal, Szlovéniában védelem alatt áll  és szerepel a ritka és veszélyeztetett állatfajok listáján is.

– A Trieszti-öböl nyugati határán található a mintegy 12 ezer hektár vízfelületű Gradoi-lagúna. A víz és a szél formálta ezt az örökké csendes – vízfolyások és völgyek tagolta – időtlennek tűnő birodalmat. A mindent beborító ködben az ég szinte egybefolyik a vízzel és a földdel, kiváltképp  a hosszú és dermesztően hideg téli napokon. Keserves időszak ez az itteni halászok számára, zsákmány nélkül kitartóan várják a tavaszt.

– Gyönyörű látványt nyújt és számos lehetőséget kínál  ilyentájt  a behavazott téli táj a bajoroknál.  Amikor leesik az első hó, semmi sem tartja vissza Sepp Spindlert  és  barátait a szánkózástól.  De előbb a munka, azután a szórakozás! A szánkópályát  ugyanis saját maguk építik  s ez nem veszélytelen vállalkozás.

– Két éve nyitotta meg a kapuit – Európában elsőként a magyar fővárosban – egy olyan kávézó, ahol a vendégek a frissítő kortyolgatása közben nemcsak megismerhetik, hanem kézbe is foghatják, meg is simogathatják a hely állandó lakóit.  Összesen legalább hetven állat, hüllő, teknős, tengeri malac, hörcsög, nyúl, sün, madarak, halak és nyolc cica várja a kényeztető kezeket.  A Zoo-Café elsődleges célja, hogy közelebb hozza az embereket az állatok világához.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – március 9., csütörtök, 7:50
Ismétlés március 9-én, csütörtökön 15:30-tól a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább