Egyéb

Egy hazában: Boldogság az Aranylakodalom után is

A február 26-i adás tartalmából.
 

A hazai németek 70 évvel ezelőtti elűzetése és kényszermunkára történő elhurcolása emlékévének pécsi záróeseményeként, múlt szombaton avatták fel a Málenkij Robot emlékművet a baranyai megyeszékhelyen. Trischler Ferenc szobrászművész munkáját Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, és Páva Zsolt, Pécs polgármestere méltatta, és emlékeztetett a hét évtizeddel ezelőtti eseményekre. Gerner Éva elsőként a művészt, Trischler Ferencet kérdezte, Schulteisz Gábor összeállítását hallják.

Több éves kiemelkedő munkásságáért a szerb kultúra ápolása, valamint az egyházi és kulturális értékek megóvása terén, a Szerb Országos Önkormányzat Közgyűlése Szent Száva díjjal jutalmazta Adamov Csedomirt. A kitüntetettel – aki a Deszki Szerb Önkormányzat, illetve a helyi Szerb Ortodox Egyházközség elnöke, a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület aktív tagja – Mándity Predrág beszélgetett.

A világon összesen hat szlovák nyelvű kalendárium, évkönyv jelenik meg, ebből kettőt a magyarországi szlovákok adnak ki. Az egyik a Kalendáriumunk, a másik pedig a Csabai Kalendárium, amelyet a napokban mutattak be a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában. Ez a kötet 1920-ban jelent meg először, majd – több évtizedes szünet után – 1991-ben Békéscsaba önkormányzata, az evangélikus egyház és a Csabai Szlovákok Szervezete újította meg. Az idei az 55. évfolyam, amelynek bemutatója után Bencsik János először Lászik Mihályt, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnökét kérdezte.

Minden évben tart farsangi mulatságot az idén 35 éve működő, pécsi August Senoa Asszonykórus, így búcsúztatva a telet. Fontos feladatnak érzik ugyanis a horvát farsangi hagyományok ápolását. A kórus egyik tagja idén töltötte be 75. életévét. Alsószentmártonban született, ahol az egykori sokac-horvát településen 1958-ban volt utoljára farsangi felvonulás. Erre az eseményre és gyermekkorára emlékezett vissza Horváth Ágota, Füri Tamás mikrofonja előtt.

Az elmúlt héten tartották az idei Házasság Hetét. Ennek kapcsán mutatjuk be hallgatóinknak a méhkeréki Netye Tivadart, és feleségét, Annát, akik 53 évvel ezelőtt kötötték össze sorsukat. Már gyermekkorukban ismerték egymást, azután a barátságból szerelem lett. Évtizedekig alkottak egy párt a Nyisztor György Hagyományőrző Néptáncegyüttesben. Büszkén mesélik, hogy Máriássy Félix „Csempészek” című, 1958-ban készült filmjében Anna néni Bodrogi Gyula partnere volt, Tibi bácsi pedig Bara Margitot táncoltatta meg. Egész életükben keményen dolgoztak a fóliasátrakban, zöldségtermesztéssel és jószágtartással foglalkoztak. Két gyermekük született és boldogan mutatják a három unokáról készült fényképeket. Már csak a dédunokára várnak. Milyenek voltak régen a méhkeréki lakodalmak, mi a férj és a feleség szerepe a házasságban, fontos-e a hit és fenntartható-e a házasság intézménye a 21. században – ezeket tudakolta tőlük Kaupert Júlia.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – február 26., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Fotó: www.21.kerulet.ittlakunk.hu

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább