Vers napról napra - 9. hét

A 9. heti tartalomból
 

Február 27., hétfő:
Horkay Hörcher Ferenc
„A költészetet, így saját versíró tevékenységemet is, tulajdonképp önéletírásként értelmezem, amelynek legfőbb célja, hogy az alkotó magát ismerje meg jobban.” – mondta egy beszélgetésben Horkay Hörcher Ferenc, akinek verseit most Kálid Artúr és Tóth József előadásában hallják.

– Január
– Varázsolsz elő és el
– A földön
– Erdei séta

Hallgassa meg!

Február 28., kedd:
Tamás Menyhért
„Ami még hiányzik, az a több…” A költő egész pályáját jellemzi ez a célkitűzés: mindig többre, mindig teljesebbre tör, s paradox módon célja megvalósítása közben nyelve nagyjából változatlanul őrzi a bukovinai székelyek beszédmódját. – írta Tamás Menyhértről Rónay László. A költő verseit Bács Ferenc mondja el

– Mint akinek
– Halmazok
– Minthogy
– Mielőtt még

Hallgassa meg!

Március 1., szerda:
Albert Zsuzsa
Albert Zsuzsa terjedelemre kicsiny, de annál tartalmasabb életműve igazi meglepetésekkel szolgál. Versei ismerik a gyalogutak porát, de a repülést is, amelynek láthatatlan, de pontos iránytűje az intuíció. – Baán Tibor. Albert Zsuzsát hallják.

– Odaát esik
– Útinapló
– Ebben a hűlő évszakban
– Az ablakomból az autóbuszok

Hallgassa meg!

Március 2., csütörtök:
Arany János
„Minden szál hozzá vezetett és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja – Szerb Antal.
200 éve született Arany János. Versét Sinkovits Imre előadásában hallják.

– Letészem a lantot

Hallgassa meg!

Március 3., péntek:
Balassi Bálint
„ A szerelmes verseiről, „Istenes” költeményeiről és katonaénekeiről egyaránt híres Balassi Bálint zsoltárparafrázisai az eredeti szövegek szabad, lírai átdolgozásai. Az egyházi szövegekkel szemben nála a személyességen, az individuum és Isten viszonyán van a hangsúly. Költeményeiben a szenvedő, sokszor magányos, bűntudatos ember szólal meg. A magyar nyelvű irodalom első jelentős alakjának zsoltárfordítását Bessenyei Ferenc mondja el.

– 148. zsoltár Bessenyei Ferenc

Hallgassa meg!

Március 4., szombat:
Rónay György
„Rónay György „szerencsés alkat” volt egy szerencsétlen korban. Megért két világháborút, egy hidegháborút és több diktatúrát. Ragadt rá a honi és világirodalmi műveltség, a történelmi, irodalom- és vallástörténeti, – elméleti tájékozottság. Tudását egyszemélyes intézmény módjára hintette szét szűkebb és tágabb környezetében.” – írta tanulmányában Alföldi Jenő.

Rónay György versét Mécs Károly mondja el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

– Archimédeszi

Hallgassa meg!

Március 5., vasárnap:
Papp Zoltán
“A színházhoz való kötődésem tulajdonképpen véletlenek sorozatának a következménye. Én ugyanis gyerekkorom óta költő akartam lenni” – mondta egy beszélgetésben Papp Zoltán. A Katona József színház alapító tagját, több sikeres rádiójáték, színpadi adaptáció szerzőjét a színész-költőt hallják. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

– Valamit várok
– Labdatér
– Cirkusz

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth – február 27-tól március 5-ig., 20:53

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább