Szlovák nemzetiségi műsor - 8. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor február 20. és február 26. közötti adásaiban.
 

Február 20., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Megemlékezünk Ondrej Stefanko nagylaki szlovák író, költő, közéleti személyiségről, akiről díjat is elneveztek.
– Dr. Király Katalinnal beszélgetünk a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének ez évi nagyobb rendezvényeiről, kiállításokról.
– Hétvégén rendezik meg Tatabánya-Bánhidán a helyi Szlovák Házban a csipkeverők találkozóját, melyre Szlovákiából is érkeznek vendégek. Ma egy pozsonyi csipkeverő klubba is ellátogatunk, ahol a vert csipke készítésének titkairól mesélnek a kézimunkázó asszonyok.
– Hétfő lévén a műsor második felében ma is egy mesejátékkal várjuk a fiatalabbakat a készülékek elé.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 21., kedd:
– Egy nap nélkülünk Nagy-Brittaniában.
– A Tatabánya-Bánhida Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat könyvbemutatót szervezett, amelyen bemutatták a Szeretettel hallgassátok, amit majd éneklek c. kötetet. Megszólalók: Prof. Zsilák Mária, a kötet szerzője, Izing Rózsa, a Bánhidai Szlovák Önkormányzat elnöke, Pintér Mária, Varga Mária.
– Nemzetiségi információk
– A Bánhidai 90 éves Forisek Anna portréja /archív/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Február 22., szerda:
– Női magazin /ismétlés/
– Csabai Kalendárium 2017
– Bemutatták az idei Csabai Kalendáriumot a Szlovák Kultúra házában. Ez már az 55. évfolyam. Megszólalók: Krajcsovics Hajnalka, Fábián Éva, Lászik Mihály.
– Nemzetiségi információk
– A kettős identitás – Szidi Tobias szlovák énekesnő portréja /ismétlés/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Február 23., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívás
– Ma Békéscsabára látogatunk, a Jaminai Szlovák Klubba, mely 2015-ben alakult. A több mint 80 fős közösség tagjai minden kedden az Orosházi úti Közösségi házban gyűlnek össze, hogy hagyományos szlovák ételeket készítsenek, beszélgessenek, megszervezzék programjaikat és énekeljenek az anyanyelvükön. A klub vezetője Tóth Mihály, de rajta kívül a tagok is mesélnek arról, mit jelent számukra ez a közösség.
– Pénteken kezdődik a Nemzetiségi vezetők Országos Találkozója Békéscsabán, melynek témája ezúttal a szellemi és tárgyi kulturális örökség lesz. A találkozó hangulatát a rendezvényről készült egyik korábbi összeállításunkkal elevenítjük fel.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 24., péntek:
– Hirek, nemzetiségi információk
– 70 évvel ezelőtt 1947 februárjában alakult meg Prágában a helyi szlovák evangélikus gyülekezet. Ebből az alkalomból ünnepséget rendeznek és istentiszteletet tartanak a hétvégén a Szent Mihályról elnevezett, németektől megörökölt prágai templomban. A gyülekezet történetéről mesél ma nekünk Dusan Tillinger, a közösség egykori lelkésze.
– Holnap délelőtt fánkszenteléssel és szlovák szentmisével kezdődik Pilisszentkereszten az idei Fánkfesztivál. A Pilisi Kavalkád és fánksütő verseny hangulatát a 2015-ös fesztiválról készült összeállításunkkal idézzük fel.
– Mesék az életből – a Terézia Vansová szlovák írónő életét feldolgozó sorozat 4. részét hallhatják a műsor második részében.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 25., szombat:
– Vallási magazin, egyházi hírek
– Szpisák Attila evangélikus lelkésszel a Tótkomlósi Evangélikus Gyülekezet terveiről
– Magyar-szlovák evangélikus püspökök találkoztak Győrben
– Szpisák Attila evangélikus lelkész szlovák nyelvű prédikációja
– Az oktatási – nevelési program változatlan, ahogy maga a cél is: átadni a szlovák nyelvet és kultúrát és megerősíteni a szlovák identitást. Talán ez utóbbi a legnehezebb feladat. Hiszen hogyan is képes rá egy intézmény? A Tótkomlósi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda ez irányú törekvései sikeresek. Erről tanúskodik az is, hogy az intézményben már 25 éve működik az énekkart, néptánccsoportot és színjátszócsoportot is magában foglaló Harmónia Gyermekcsoport. Az iskola folyamatosan megújuló, bővülő, gyönyörű környezetben működik. Január 25-én, a tanév első félévének végén látogattam el hozzájuk.
– A Szlovákok Világszövetsége és a cseh szlovák civil szervezetek közösen adtak át díjat csütörtökön Szlovákia volt köztársasági elnökének Ivan Gašparovičnak és a cseh köztársasági elnöknek Miloš Zemannak. A húsz éve működő szervezetek ezzel köszönik meg, hogy a két elnök segítségével jöhetett létre jelenlegi székhelyük a Prágai Szlovák Ház.
– A Prágai Szlovák Ház a csehországi szlovákok egyik fontos központja. Itt rendezték meg 2015 nyarán a Külhoni Szlovákok Napjait. Akkor készült az összeállítás, melyben a csehországi szlovákokat mutattuk be.
– Tél temetés- a szlovákiai Priechoďan Folklórcsoport előadásában, melyben a nagybőgőt is eltemetik, így a farsangi időszak végén…
– Hamvazószerdával vége a farsangi időszaknak, de mit is jelent ez a nap?

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Február 26., vasárnap:
– Buffalo Bill évfordulója;
– Szlovák Kultúra házában Békéscsabán: bemutatták az idei Csabai Kalendáriumot. Ez már az 55. évfolyam… Megszólalók: Krajcsovics Hajnalka, Fábián Éva, Lászik Mihály;
– Tatabánya Bánhida Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezte „Szeretettel hallgassátok, amit majd éneklek” c. kötet bemutatását. Megszólaló: Zsilák Mária professzor, a kötet szerzője; Izing Rózsa, a Bánhidai Szlovák Önkormányzat elnöke; Pintér Mária és Varga Mária;
– A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének programjairól Király Katalin igazgatónő beszél;
– Szlovák Klub Békéscsabán.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább