Egyéb

Egy hazában: Emlékest a nemrég elhunyt író tiszteletére

A február 19-i adás tartalmából.
 

Gazdag programsorozattal, filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, konferenciával, kiállítással, emlékműavatással és koncerttel zárult Pécsett a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve. A második világháború után több százezer hadifoglyot és civilt, főleg német nemzetiségűeket hurcoltak szovjet munkatáborokba. Gungl László elsőként Hoppál Pétert kultúráért felelős államtitkárt kérdezte.

Új könyvtárral gyarapodott Deszk. A Szegedhez közeli településen, a helyi paplakban nemrégiben szentelték fel a szerb közösség könyvtárát, amely egy jótékonysági akciónak és a Deszki Szerb Önkormányzat csaknem 400 ezer forintos beruházásának köszönhetően született meg. Mándity Predrág járt a könyvtáravatón.

Lakócsán, a helyi óvoda szervezésében emlékestet tartottak a nemrég elhunyt Frankovics György, magyarországi horvát néprajzkutató és író tiszteletére. Frankovics tanár úr, ahogy sokan nevezték, ebben a Dráva-menti faluban nőtt fel és meghatározó gyermekévei végigkísérték élete során. Utolsó ajándékát is a lakócsai gyerekeknek adományozta. Erről és az emlékműsorról Sákán Tímea az óvónőkkel beszélgetett.

Idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját az eleki román hagyományokat ápoló művészeti csoport. Az alapító tagok közül ma is táncol a 81 esztendős Szabó Péter, aki tegnap este is ott volt az eleki román batyus bálon. A mulatság nyitóműsorában minden generáció – a gyerekektől a legidősebbekig – képviseltette magát. Munkatársunk, Bauer Ádám is ott volt Eleken.

Az elmúlt hétvégén tartották Szegeden a hagyományos nemzetiségi bált. A népszerű rendezvény házigazdája idén a szegedi szlovák közösség volt. Az esten közreműködött: Agód Alíz és Takács Éva alföldi szlovák népdalokkal. Makai Ildikó járt a nemzetiségi mulatságon.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – február 19., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább