Közelről: RobonAut

A február 10-i adás tartalmából
 

Idén 19. alkalommal szervezik meg az amatőr ralisok hét futamból álló versenyét, a Rallye Sprint Kupát Pécs környékén. Most először a Mecsek Rallye szervezői is bekapcsolódnak és ezzel a baranyai autósport összefogása körvonalazódik jelentette be Markó Tibor, a Rallye Sprint Kupa egyik rendezője aki Gungl Lászlónak elmondta azt is, hogy a versenyekkel az utánpótlást kívánják biztosítani a magasabb osztályokban történő versenyekre. Viszont amikor a sorozatot elindították még nem gondoltak erre.

Hallgassa meg!

Egy évekkel ezelőtt történt balesetet követően február 11-e hagyományosan a rendőrségi véradás napja. Ekkor Vas megyében mindig nagy szabású akciót szerveznek az egyenruhásoknak, és mindenkinek, aki szeretne és főleg tud segíteni. Idén a segítés mellett jutalmazták a korábbi véradókat is. Gergó Judit összeállítása.

Hallgassa meg!

A látszólag kis segítség is sokat jelenthet. Bár több tíz millió forintot költöttek a hatvanas évek elején épült pécsi mentőállomásra, a pályázati forrásból rendelkezésre álló pénzből már nem futotta arra, hogy a bejáratot is rendbe tegyék. A város vezetői fogtak össze és saját képviselői keretükből biztosítottak a szükséges összeget. Gungl László Farkas Gyulát Baranya vezető mentőtisztjét kérdezte elsőként.

Hallgassa meg!

3 fiatal lány az év elején a fejébe vette, hogy megkerülik a Balatont, méghozzá gyalog és még télen. Jövő héten indulnak a több, mint 200 km-es útra, amelynek a Balaton Camino nevet adták. Nem zarándokút ez, mégis benne van az elcsendesedés vágya. Hármójuk közül Annával és Judittal beszélgetett Nánási Gabriella.

Hallgassa meg!

El Caminonak indult, de 4400 km gyaloglás lett belőle. Vizy Péter ki akart lépni a hétköznapok monotonitásából, és annyira megszerette az egész napos gyaloglással járó életformát, hogy egészen Liszabonig zarándokolt. Nagy Nóra beszélgetett vele.

Hallgassa meg!

Folytatódik Külföldiek Magyarországon című sorozatunk, ezúttal egy német kortárs zeneszerzővel, aki már másodszor választja otthonául Budapestet. Nikolaus Gerszewskivel Lengyel Nagy Anna készített interjút.

Hallgassa meg!

Az utolsó pillanatig tesztelnek és gyakorolnak az egyetemisták a BME Q épületében – ezekben a percekben is van, aki javítgatja vagy éppen még fejleszti a munkáját. A hajrájához érkezett ugyanis a RobonAut verseny, amin BME-s hallgatók által épített robotautók versenyeznek egymással. Az autonóm robotok versenyén a Számítógép-alapú Rendszerek MSc szakirányon tanuló egyetemisták vehetnek részt, akik szeptember óta dolgoznak a járműveiken. A riporter Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Február 10., péntek, 15:35

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább