Egyéb

Egy hazában: Mindent a hagyományos sváb disznóvágásról

A február 12-i adás tartalmából.
 

A Szerb Országos Önkormányzat közgyűlése az idei Szent Száva nap alkalmából Thököly Száva díjat adományozott Sándorovics Lászlónak, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, a helyi szerb ortodox egyházközösség vezetőjének. A 71. életévében lévő aktivistát, akinek a nevéhez fűződik a helyi szerb templom felújítása és a szerb skanzen kialakítása, az ünnepség után Rádity Milenkó kérte mikrofon elé.

Nemzetiségek és kultúrák találkoztak Murakeresztúron. A helyi Közművelődési Egyesület sorozatának legutóbbi rendezvényén magyarok, horvátok, és szlovének mutatták be egymásnak értékeiket, kultúrájukat. A cél most is az volt, hogy a résztvevők a későbbiekben is eleven kapcsolatokat ápoljanak egymással. Az est folyamán bemutatkoztak a házigazda, a “Kulturno društvo Kerestur” csoportjai, a Mura-vidéki nótázók és a Kapcai „József Attila népdalkör” Szlovéniából valamint a horvátországi Donji Vidovec folklórcsoportja. Az egyesület elnökét, a Murakeresztúri művelődési ház vezetőjét, Kovácsné Deák Erzsébetet Pavlekovics András kérte mikrofon elé.

A Szegedi Szlovákok Egyesülete szervezésében mutatják be holnap Szegeden Szincsok György rendhagyó komlósi tájszótár című könyvét. A gyűjtőmunkáról és a könyvről a szerző tart előadást, akivel Makai Ildikó az MTVA szlovák rovatának szerkesztője, újságíró beszélget. A rendezvény este fél hatkor kezdődik a Nemzetiségek Házában. A szótárt először Tótkomlóson, a Város Napja rendezvénysorozat keretében tárták a közönség elé, amikor megemlékeztek a település újratelepítésének 270. évfordulójáról. Akkor beszélgetett Szincsok Györggyel munkatársunk, Bencsik János.

Hideg idő, forró húsételek, hóesés, pálinka – ezek a jellemzői egy hagyományos sváb disznóvágásnak. Ez még 10-20 évvel ezelőtt is megszokott és mindennapos volt a falusi családok körében, mára azonban csupán kevés helyen választják a finom disznóságokhoz szükséges munkát is. Nem így van ez a Baranya-megyei Pogányban, ahol a Német Nemzetiségi Egyesület és az Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet ezeknek a hagyományoknak a megőrzésére és továbbadására. Így az idei télen már 4. alkalommal rendezték meg a hagyományos sváb disznóvágást. Schulteisz Gábor is velük tartott.

Februárban több településen is tartanak román bált. A hazai románok báli szezonja ugyanis már január utolsó hétvégéjén elkezdődött, amikor Gyulán megrendezték az Országos Román Bált. A jövő héten, február 18-án Eleken és Battonyán is tartanak mulatságot, majd egy héttel később, február 25-én, a medgyesegyházi és a kétegyházi románokon a sor. Báli előzetes Bauer Ádámtól.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – február 12., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább