×

Ifjú roma művészek a Jelenlétben

A Jelenlét, roma kulturális magazin február 12-ei adása két értékes kezdeményezésnek is hangot ad. A Részvételi színház drámapedagógiai programja öt település hátrányos helyzetű lakóit szolgálja, a másik riport az autentikus cigánytáncok fiatal kedvelőit szólaltatja meg.
 
Hallgassa meg!

Felnőttoktatás – az összes tanuló kiválóan teljesített a Bagázs Egyesület önkéntes tanárai segítségével;

Hit, céltudatosság és kitartás – előadásokat is tart fiataloknak a 29 éves, roma származású rákkutató orvos;

Részvételi színház – drámapedagógiai program indult öt település hátrányos helyzetű lakóinak;

Hagyományőrzés – a nagyecsedi kisdiákok boldogan sajátítják el az autentikus cigánytáncokat.

E héten a roma kultúra ifjú művelőit állítja a középpontba; a világot jelentő deszkákról készült Pilisy Csenge összeállítása. A „Sajátszínház.org” program részeként a Borsod megyei Szomolyán dokumentum színházi előadásra készülnek helyi roma nők főszereplésével. A színi bemutató a szereplők saját történeteiből építkezik, az izgalmas munka félidőhöz érkezett. Mivel az anyaggyűjtési, felkészülési, társulatépítő folyamat is közérdeklődésre tarthat számot, így a budapesti szakemberekből és helyi közösségszervezőkből álló stáb úgy döntött, hogy  szeretné megmutatni a nyilvánosságnak az eddig végzett munka eredményeit. Az elmúlt hat hónapban szomolyai és sályi nők történeteit dolgozták fel a szociodráma és a digitális történetmesélés módszerével, s a kétségtelenül érdekes életsorsok színpadra kívánkoznak.

Zsoldos Barna Nagyecsedre látogatott. A településen nagy hagyománya van a cigány táncnak, amit a kisgyermekek otthon a nagyobbaktól és a felnőttektől tanultak meg. Az utóbbi 20-25 évben a cigány közösségek élete is megváltozott, így nemcsak otthon tanulják meg a tánclépéseket, hanem iskolákban, művelődési központokban szervezett keretek között is. Nagyecseden Erősné Balogh Szilvia több generációval foglalkozik. A tanulásban is példát mutat, ugyanis főiskolai diplomával a zsebében tanítja a roma fiatalokat. Az elkötelezett pedagógus egyben neveli is a táncosokat: hangsúlyozza a tudás szerepét az érvényesülésben, a felemelkedésben.

Jelenlét – Kossuth – február 12., vasárnap, 17:06

Szerkesztő: Füredy Zsolt
Műsorvezető: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább