Napközben: Négy éves szmogkutatási program

A február 7-i adás tartalmából
 

A rák elleni küzdelem világnapja után nem sokkal a megelőzés lehetőségével és a, gyógyszerkutatás eredményeivel foglalkozunk. Bár évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap a szűrés, az egészséges életmód, a tanácsokat megfogadók száma nem nagyon változik. Eközben a már betegek számára egyre újabb és újabb kutatási eredményekkel szolgál a tudomány. Hol tart ma ténylegesen a rákmegelőzés és gyógyítás? Mit tehet az egészséges ember, a beteg és a szakemberek?

Hallgassa meg!

A tél a vadászatok, a vadhúsfeldolgozás időszaka. Hol keresik leginkább a kiváló minőségű vadhúst, mennyit fogyaszt belőle egy átlagos magyar család, a korábbi javaslatok alapján elérhető-e a közétkeztetésben, kíván-e sajátos elkészítési technológiát a konyhában?

Hallgassa meg!

Ismét középpontba került a tanyák fejlesztésének fontossága, a szaktárca pályázatot írt ki erre a célra, amely január 30-án jelent meg. Milyen jellegzetes tanya típusok vannak ma Mo-n, hányan élhetnek itt, milyen nehézségekkel kell szembenézniük a mindennapokban, milyen fejlesztésekre fordítható a pályázati keretösszeg?

Hallgassa meg!

Négy éves, több, mint 800 millió forintos szmogkutatási programot indít az Országos Meteorológiai Szolgálat és két egyetem, a pécsi és a veszprémi. A több hete tartó hideg időjárás és intenzív szmogképződés ráirányította a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyet a legparányibb, nem kiszűrhető részecskék jelentenek az egészségre. Hogyan csökkenthető a szmoghajlam és a kockázatok kémiai, fizikai és meteorológiai eszközökkel?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – február 7., kedd– 9:00

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter
Műsorvezető: Újhelyi Zoltán

Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább