Ukrán nemzetiségi műsor: Vihula Mihajlo szerzői estje Ukrajna egyesítésének napja alkalmából

A február 3-i adás tartalmából.

Ukrajnában ezt az ünnepet minden évben január 22-én ünneplik. 1919-ben ezen a napon jelentették be az Ukrán Népköztársaság és a Nyugat-ukrajnai Népköztársaság egyesülését. Ukrajnában hivatalosan 1999 óta ünneplik az Egység Napját. A magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat január 28-án, a budapesti Ukrán Kulturális Központban emlékezett meg az eseményről. Az ünnepség Mihajlo Vihula gitárművész koncertjével folytatódott. A gitáros zeneszerző és pedagógus, számos nemzetközi verseny győztese 2015-ben megkapta a PRO CULTUTA MINORITATUM HUNGARIE kitüntetést.

Mihajlo Vihula 1981-ben született a kárpátaljai Huszton, zenepedagógus családban. Hétévesen kezdett klasszikus gitár szakon tanulni az ungvári Petőfi Sándor Művészeti Szakiskolában. 1995-ben szerezte első előadói díját Kárpátalján. 1996 és 2000 között az ungvári Állami Zádor Dezső Zeneiskolában folytatta tanulmányait Viktor Román osztályában, később pedig Fedor Szmericskánál. 2000-ben második helyen végzett Rivnében, A szülőföld tehetségei versenyen. 2000 és 2005 között a lvivi Liszenko Állami Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. 2004-ben a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat felkérte, hogy zenetanárként vegyen részt a diaszpórában élő ukrán gyerekek balatoni nyári táborozásán. Ettől kezdve Mihajlo Vihula tevékeny részvevője a magyarországi ukránok művészeti életének. Szólógitárosként, illetve Bernáth Ferenccel kettesben és a Veszelka Táncegyüttessel járja az országot.

Mihajlo Vihula zeneszerzői munkásságának része az op. 86-os Olja opera, számos hangszeres kamaramű, kórusművek, 150 szóló gitárra és gitár együttesekre írt szerzemény, többek közt két toccata, Emlékezés Sevcsenkóra (2002), 3 szonáta, 2 jazz-fantázia (2004-2006), egy 7 egységből álló prelúdium-ciklus (2001-2007), az op. 124-es számú Magyar rapszódia, a Koboz, a 126-os számú Capriccio, az op. 66-os számú Speculum annis quasi Chaconne, valamint dalok és színházi előadásokhoz írt kísérőzene.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán. 

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/02/untitled-2-2.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább