ALPOK-DUNA-ADRIA: Tito kedvenc kastélya

A február 9-i adás tartalmából.
 

– Velence városa előtt a nyílt vízen egy 16 méteres mélységben lévő talapzaton áll, négy nagy acéloszlopra építve egy tengeri kutatóállomás. A megfigyelőbázist az olasz nemzeti kutatótanács oceanográfiai intézete működteti immár csaknem fél évszázada. Az intézmény nemzetközi jelentőséggel bír mind a tengerkutatás, mind a meteorológia, mind pedig az Adriai-tenger vízminőségének vizsgálata szempontjából.

– A Brdo pri Kranju, Szlovénia legszebben karbantartott kastélya, a kilencvenes évek eleje óta a Szlovén Köztársaság protokolláris ünnepségeinek ad helyet.
Az utóbbi években már bárki számára szabadon megtekinthető. Története egészen a 15. századig nyúlik vissza, a második világháborút követően pedig Josip Broz Tito jugoszláv elnök kedvelt rezidenciáinak egyike volt.

– Horvátország a világ kerámiaművészetének egyik jelentős találkozópontja, hiszen rendszeresen tartanak itt nemzetközi kerámia kiállításokat és találkozókat. Mint minden látszólag jelentéktelen, de szakmailag sikeres rendezvény esetében, itt is minden fillérért harcolni kell. A horvát kisplasztika jótékony szellemét Hanibal Salvaronak hívják.

– Több mint egy éve működik Budapest első fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója, ahol a megváltozott munkaképességű alkalmazottak készítik el és szolgálják fel az ételeket és italokat, és közreműködnek a programok szervezésében. Ez a hely egyrészt munkát ad azoknak, akik egyébként nehezen kapnak állást, másrészt hétköznapi, valós kapcsolatot alakít ki a fogyatékkal élők és a többségi társadalom tagjai között. Ráadásul a Nem Adom Fel kávézóban a felszolgálók olyan kedvesek, előzékenyek, és annyit mosolyognak, amennyit sehol máshol.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – február 9., csütörtök, 7.55
Ismétlés február 9-én, csütörtökön 15.35-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább