Egyéb

Egy hazában: 25. alkalommal rendezett focikupát a magyarországi fiatal németek közössége

A február 5-i adás tartalmából.
 

Szent Száva díjjal tüntették ki a budapesti Szerb Általános Iskola és Gimnázium egykori igazgatónőjét, Szimity Milosnét. A Szerb Országos Önkormányzat Közgyűlése a szerb oktatás és kultúra ápolása terén végzett kiemelkedő munkájáért, valamint az egyházi és kulturális értékek megóvásáért adományozta az elismerést. A jeles pedagógussal, a pomázi egyházi kórus vezetőjével, közössége múltjának szorgos kutatójával Mándity Predrág beszélgetett.

2014 őszén született meg a gondolat, hogy Békéscsabán, a Jaminai városrészben legyen egy szlovák klub, hiszen ott is sok szlovák lakik. A következő év tavaszán meg is alakult a közösségi találkozóhely. Azóta a tagok életében a programokon kívül kialakult egy biztos pont: keddenként délután kettőtől tartják összejöveteleiket az orosházi úti közösségi házban. Egy ilyen találkozóra látogatott el Makai Ildikó, aki elsőként a klub vezetőjét, Tóth Mihályt kérte mikrofon elé.

Úgy tűnik, hogy a képzőművészet az a művészeti ág, amelyben a magyarországi románok a legtermékenyebbek. Annak ellenére, hogy csupán maréknyian vannak, több, országos szinten is említésre méltó képzőművészük van. A hét elején közülük kettőt is kitüntettek a román fővárosban. A Bukaresti Nemzeti Színházban tartott gálaműsor keretében, a moldovai, ukrajnai, bulgáriai, szerbiai és albániai díjazottak mellett, két magyarországi román képzőművész is nívódíjban részesült. A gyulai festő, grafikus és szobrászművész Oroján István, februárban lesz 70 éves, életműve alapján ma őt tartják a magyarországi román közösség legfontosabb, és a Dél-Alföld egyik legjelentősebb képzőművészének. A másik díjazott Kiss Adél, szintén gyulai származású, Budapesten élő fiatal grafikus, aki főleg különleges humorú grafikáival, egyre ismertebb Magyarországon és Romániában. Kreszta István kérte telefonhoz.

A Szemelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a pécsi August Šenoa Horvát Klub közös szervezésében mutatták be Sarosácz György: Szemely évszázadai című monográfiáját. A kötet, amelyet rengeteg érdekes adat, történet és régi fénykép gazdagít, betekintést nyújt a falu több évszázados múltjába. A kiadványról Sarosácz Mihállyal, a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjével, aki egyben a pécsi Horvát Klub vezetője is, Balatinácz Renáta beszélgetett.

25. alkalommal rendezett focikupát a magyarországi fiatal németek közössége. A rendezvény olyan népszerű, hogy jelentős a túljelentkezés is. A sport és a nemzetiségi élet összekapcsolható, és serkenti az ifjúsági egyesület életét – derül ki Arnold Krisztina beszámolójából.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – február 5., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább