Vasárnapi újság: Oscar esélyes Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje

A január 29-i adás tartalmából.
 

Nem ellenforradalom, hanem népfelkelés. Aki felnőttként élte meg a rendszerváltást, az biztosan emlékszik arra a felhördülésre, amit Pozsgay Imre államminiszter rádióinterjúja váltott ki 1989 elején. Amikor a 40 évig ellenforradalomként ismert és nevezett ’56-os eseményeket egy vezető kommunista politikus népfelkelésnek titulált. Megingatva ezzel a kádári legitimációt és reményt nyújtva a magyar társadalom nagyobbik felének, hogy mégiscsak megérhetik a szocializmus bukását, túl lehetnek a hazugság és a megfélemlítés időszakán. Riba András Lászlót a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet munkatársát kérdezi Hatos Gyula. Legelőször idézzük fel a 28 évvel ezelőtti szavakat Pozsgay Imrétől.

Hallgassa meg!

A jó pálinka ízét, zamatát inkább étkezés után lehet igazán élvezni – véli a szakember, aki bízik abban, hogy a régi szokásokon is lehet változtatni. Ez az év is a Quintessence nemzetközi párlat és pálinkaversennyel kezdődött Ongán, ahol 2010 óta hagyományt teremtettek a megmérettetéssel. Idén a vilmoskörte hódított. B.Tóth Erika járt a helyszínen.

Hallgassa meg!

A magyar tanya, mint kiemelkedő nemzeti érték a kormány által felállított Hungarikum Bizottság 2015-ös döntése szerint bekerült a Magyar Értéktárba. Épp ezért kiemelt célkitűzés, hogy 2020-ig minden magyar tanyát ellássanak villamos energiával. A fejlesztéshez szükséges hivatalos adatbázist az érintett megyék kormányhivatalai készítik el. A magányos házakban élők jó része idős ember, akiknek elkél a segítség minden nap, főleg ilyen hideg időben. Nagy Margit a Mórahalom környéki tanyákat látogatta meg.

Hallgassa meg!

Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint Magyarországon jelentősen csökkent a szegénység az elmúlt években. Míg 2013-ban 3,4 millió magyar élt a szegénység kockázatával, addig ez a szám 2016-ra 850 000 fővel kevesebb lett, azaz most 2,5 millió. Nyírpilis Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legkisebb települése, amely Nyírbátortól 8 és fél km-re fekszik. Mindössze 870-en élnek itt. A 70 %-ban romák lakta faluban megpróbálnak megkapaszkodni a szegénység küszöbén polgármesterük segítségével. Korpás Éva járt a helyszínen.

Hallgassa meg!

Az amerikai filmakadémia Oscar-díjra jelölte Deák Kristóf Mindenki című alkotását a rövidfilm kategóriában. Több mint 50 évvel ezelőtt juttattak az esélyesek közé magyar rövidfilmet, ezért a rendező már a kedden nyilvánosságra hozott jelölést is nagy elégtételként értékeli. A 25 perces kisjátékfilm a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült. Kakuk L. Tamás előbb a Médiatanács programfelelősét kérdezi.

Hallgassa meg!

A vidéki kórházak felújítása után nem lehet tovább várni a fővárosiak rendbetételével. Hiszen egy elavult fűtési rendszer falja a működtetési költségeket. A kormány tavaly év végén összesen 70 milliárd forint összegben biztosított támogatást a fekvőbeteg-intézményeknek. A forrásból 45 milliárdot a 30 napon túl lejárt tartozások rendezésére fordították a kórházak és pályázhatnak további milliárdokra a működés hatékonyságának növelésére. A Somogy megyei Kaposi Mór Kórház két évvel ezelőtt még majd másfél milliárdos adóssággal küzdött. Dr. Moizs Mariann főigazgatót hívtam fel.

Hallgassa meg!

A külügyminiszter a napokban adott interjút a Reuters hírügynökségnek, amelyben kifejtette, hogy az Európai Unió Oroszország elleni szankciói nem voltak hatékonyak, nem érték el a kitűzött politikai célt, hogy Oroszország tartsa magát a Minszki megállapodáshoz Kelet-Ukrajna tekintetében. Viszont gazdasági veszteséget okoztak több közép-európai országnak, köztük Magyarországnak is, hiszen több milliárd dolláros exportlehetőségtől estünk el a szankciók miatt. Szijjártó Péter a hazai sajtó képviselőinek sajtótájékoztatón számolt be az idei év jelentős külpolitikai eseményeiről.

Hallgassa meg!

Az új amerikai elnök a brit miniszterelnök asszonyt fogadta elsőként az öreg kontinensről. Az Európai Unió vezetőinek várniuk kell arra, hogy találkozzanak Donald Trumppal. Talán nem lesznek türelmetlenek, hiszen ők nem drukkoltak a republikánusok jelöltjének és Davosban, a csúcsgazdasági konferencián is gyorsan leszögezték a résztvevők, nem tartják jónak az új amerikai dealt. Soros György milliárdos odáig ment, hogy Trump bukását jósolta már a beiktatása után egy perccel. Mit hozhat Európának a világpolitikai átrendeződés – erről beszélget Galló Béla és Kiszelly Zoltán politológusokkal Juhász Zsolt.

Hallgassa meg!

Globalizáción olyan világszintű egységesedési folyamatokat értünk, amelyeket a nyugati civilizáció kezdeményezett. – így szól a politikailag korrekt megfogalmazás. A háttérben megbúvó igazi célokról keveset lehet olvasni. A múlt héten tartott davosi gazdasági csúcstalálkozón, a világ leggazdagabb embere, Bill Gates úgy nyilatkozott, a globalizációt folytatni kell, mert az jó. Csak azt a kérdést nem tette fel senki, hogy kinek jó? Csath Magdolna közgazdász közérthető magyarázata következik.

Hallgassa meg!

Ahogy hallottuk, a globalizáció hozta gondokra helyben, lokálisan kell megoldást találni. Egy kicsi, bár nagy hagyománnyal és legendával bíró településnek milyen lehetőség jut az elnéptelenedés megállítására, a helyben élők munkához és jövedelemhez juttatására? A lovagkirály Szent László hagyományát élesztenék újjá Mátraverebély– Szentkúton, nemrég megújult Nemzeti kegyhelyünkön. A helység sokáig inkább a Mária-tiszteletről volt ismert, László hagyománya szinte feledésbe merült. Pedig a szent királyról elnevezett forrás és a patkó alakú sziklamélyedés a hozzá fűződő történettel ma is él. Mit ad a megszentelt hely a településnek és fordítva? Kik élnek a Szűzanya kútja és Szent László forrása közelében? Ennek járt utána Bicsák Eszter, akit a forrás felé Kálmán Peregrin atya, a kegyhely igazgatója kalauzolt.

Hallgassa meg!

Vasárnapi újság – Kossuth – január 29., vasárnap, 6:00

Szerkesztő: Ujhelyi Zoltán
Műsorvezető: Nagy Katalin
Zenei szerkesztő: Radics Zsuzsa

MTI Fotó: Kallos Bea

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább