Napközben: Ciki a cigi?

A január 26-i adás tartalmából
 

-Ciki a cigi?
Vajon mennyire voltak hatásosak az elmúlt évek dohányzás ellenes intézkedései? Csökkent-e a dohányosok száma, főként a fiatalok körében?
Mi várható az idén májusban életbe lépő további komoly szigorításoktól, vagyis a dohánytermékek egyen csomagolásának bevezetésétől, a még elrettentőbb fotók megjelenésétől és attól, hogy pár éven belül betiltják a rászokást megkönnyítő karakteres ízesítést is?

Hallgassa meg!

-Egyáltalán meddig lehet még szigorítani, például ha a tervezett, hosszú távú orosz stratégiára gondolunk, amely szerint a 2015 után születettek állítólag soha nem vásárolhatnak majd legálisan cigarettát, akkor vajon mi lehet itthon a cél?

Egyedül nem megy? Miként és kinek segíthet a 4 éve működő Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ? Igaz-e, hogy a dohányosok 14 évvel rövidítik meg az életüket?

-Fogjunk tolvajt!
Még mindig divatosak az un. „unokázós” trükkös telefonok és sajnos sokan be is ugranak az éjszakai hívásoknak. De egyébként is kiapadhatatlan a csalók, tolvajok trükkjeinek tárháza, ezek tükrében vajon melyek lehetnek a leghasznosabb tanácsok?
Milyen konkrét segítséget adhatnak a rendőrségi bűnmegelőzési előadások, fórumok, illetve a kortárs segítők? Megfogadják-e általában az érintettek a figyelmeztetéseket?
Mennyiben próbálják átverni például a látássérülteket vagy a fogyatékkal élőket?
S vajon a főként idősebbeket becsapó termékbemutatók esetében sem vagyunk még mindig körültekintőek?
Illetve hová forduljunk, ha például trükkös csalás áldozatává váltunk?

Hallgassa meg!

-Valami bűzlik!

Mit tehetnek az elkeseredett lakók a szemetet, ételmaradékot plafonig felhalmozó büdös, kezelhetetlen szomszéddal?
Ki jogosult ilyenkor intézkedni? Mi a haszna a jegyzői hatáskörben indított hulladék gazdálkodási eljárásnak? Érdemes-e feljelentést tenni vagy kezdeményezni az illető gyámság alá helyezését?
S általában hogyan végződnek a hasonló ügyek?

Hallgassa meg!

-Pajtások, jelentkezzetek gyermekvasutasnak!

Február 4-én kezdődik az újabb gyermekvasutas tanfolyam! Kik és milyen feltételekkel jelentkezhetnek, mekkora az érdeklődés, és kiből lehet majd ifi vezető, esetleg vasutas felnőtt?
A szolgálat mennyire egyeztethető össze az iskolai tanulással?
Mit fejleszt, mi mindenre tanítja meg a gyerekeket az itt végzett munka és mennyire fontosak a közösség építő programok?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – január 26., csütörtök, 9:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább