×

Túl az Óperencián - Baranyi Ferenc - 8. hét

A Túl az Óperencián 8. heti ajánlója!

A Kossuth- és József Attila-díjas író, költő és műfordító január 24-én ünnepelte 80. születésnapját. Isten éltesse sokáig erőben egészségben!

Tanulmányait az ELTE-BTK magyar-olasz szakán és a MÚOSZ újságírói iskolájában végezte, bemutatkozó verseskötetét, a Villámok balladáját 1962-ben jelentette meg. A hatvanas évek végén újságíróként megfordult az Ifjúsági Magazin és a Magyar Ifjúság szerkesztőségében is, majd 1976 és 1992 között a Magyar Televízió szórakoztató és zenei főosztályán dolgozott főosztályvezető-helyettesként, később főmunkatársként. Legismertebb verseit csaknem az összes európai nyelvre lefordították, műfordítói munkája során pedig főként olasz és francia nyelven íródott verseket, regényeket és operalibrettókat ültetett át magyarra. 1994 óta tagja a Magyar Zeneszerzők Szövetségének, 2015-ben Hazám-díjjal is elismerték. Legújabb verseskötete Ballada a hunyászkodókról címmel jelent meg.

Rengeteg verse megzenésítésre is került. Mint műfordító operák és operettek librettójának fordítása, illetve újrafordítása szintén a nevéhez kötődik…

Élmény volt Vele lenni, és remélem ezzel Önök is így lesznek.

Várja Önöket szeretettel a szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább