Domovina: Új igazgató a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete élén

A január 30-i adás tartalmából
 

Új igazgató a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete élén

Nemzetiségünk méltán lehet büszke tudományos hátterére is, hiszen az 1989-es politikai rendszerváltás után a magyarországi nemzetiségek közül a szlovákok voltak az elsők, akik megalapították önálló intézményüket, a békéscsabai székhelyű Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetét. Jelenleg a kutatóintézet az Országos Szlovák Önkormányzat intézménye és 2017. január 1-től 5 esztendeig dr. Tuska Tünde áll a kutatóintézet élén. Az igazgatónő minden szempontból jól ismeri a magyarországi szlovákságot, hiszen a Szegedi Egyezem Szlovák Tanszékének oktatója, vezetője és hosszú évekig volt munkatársa a kutatóintézetnek valamint szerkesztőségünknek is.

szerkesztő:Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

 

Jaminai Szlovák Klub

2014 őszén született meg a gondolat, hogy Békéscsabán a Jamina városrészben is alakuljon szlovák klub, hiszen itt is sok szlovák lakik.
2015 tavaszán létre is jött a klub, főként azért, hogy az itt élő szlovákok
rendszeresen találkozhassanak és ne kelljen tömegközlekedési eszközzel a városközpontba utazniuk, ahol a többi szlovák szervezet működik. Az azóta eltelt időben a tagok életében a programokon kívül kialakult egy biztos pont, a kedd délután 14.00 óra, ilyenkor tartják összejöveteleiket. Egy ilyen találkozón voltunk jelen kameránkkal mi is.
A civil szervezetet Tóth Mihály, pedagógus, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnökségi tagja vezeti, akinek tavaly ítélték oda a békéscsabaiak a „Csabai szlovákokért” – díjat.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Kajtsa Zoltán
vágó:Násztor Róbert

 

Az Orgován Népdalkör énekel

A békéscsabai Szlovák Kultúra Házában működik az Orgován Népdalkör, mely elsősorban a magyarországi szlovák népdalokkal szerepel a megyeszékhelyen és annak környékén. A Magyraországi Szlovákok Szövetsége „Szlovák pacsirta 2016“ minősítő versenyén megkapta az „Ezüst pacsirta“ fokozatot. Ezt a gyűjtést adjuk közzé a Domovinában.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt, Szügyi Dániel
vágó: Násztor Róbert

 

Domovina – Duna – január 30., hétfő, 7:55
Ismétlés január 30-án, hétfőn 15:40-tól a Duna World-ön!

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Antala Zsuzsanna
Műsorvezető: Bencsik János

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább