Rondó: A hárfa rejtelmei

A január 19-i adásban.
 

20 ÉVES A JANTRA és a ROSZICA
20 évvel ezelőtt néhány bolgár származású fiatal úgy gondolta, megpróbálják feleleveníteni őseik tánchagyományait. Időközben csatlakoztak a legkisebbek is. Az évek során egyre többen lettek, a gyerekekből és fiatalokból felnőttek. Mára egy sikeres néptáncegyüttesről beszélhetünk, amely nagyszabású gálaműsorral ünnepelte meg 20 éves születésnapját.

20 ÉVES A HELIDONAKI GÖRÖG TÁNCEGYÜTTES
December elején ünnepelte 20 éves jubileumát a Helidonaki Görög Hagyományőrző Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttes. A műsorban a jelenlegi táncosok mellett közreműködtek az alapítótagok és az együttes korábbi táncosai is.

A hónap műtárgya: GÖRÖG BUZUKI
A görögök nemzeti hangszere, a buzuki lett a Néprajzi Múzeumban a hónap műtárgya. A hangszerről szóló, február 10-ig tartó programsorozatot január 13-án, pénteken nyitották meg egy különleges mesterbuzuki bemutatásával, amelyet Panagiotis Varlas hangszerkészítő mester készített.

NEMZETISÉGEKÉRT DÍJ 2016 – ZORNICA és POLONÉZ
December 18. a magyarországi Nemzetiségek napja. Ebből az alkalomból minden évben átadják a Nemzetiségekért díjakat. Idén a díjazottak között volt a bolgár Zornica és a lengyel Polonéz táncegyüttes is.

LENGYEL BALETTSZÍNHÁZ
Lengyelország tavaly ünnepelte a kereszténység felvételének 1050. évfordulóját. Erről emlékezett meg előadásával novemberben Budapesten a Cracovia Danza Krakkói Udvari Balett társulata.

A HÁRFA REJTELMEI
Hárfaszóval telt meg decemberben a szegedi Zenepalota. Az Európa számos országából érkezett fiatal művészeket arról kérdeztük, vajon mi a hárfa varázsa, mi motivál egy kisgyereket arra, hogy hárfázni kezdjen.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
– SZTEFAN KARUDOV várnai festőművész kiállítása a Bolgár Kulturális Intézetben.
– MIROLJUBA GENDOVA „Felületek” című kiállítása a Vízivárosi Klubban.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – Január 19., csütörtök, 7:25
Ismétlés január 19-én, csütörtökön 15:05-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább