Szlovák nemzetiségi műsor - 3. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor január 16. és 22. közötti adásaiban.
 

Január 16., hétfő:
– Az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűlése január elsejétől a Békéscsabai Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének élére dr. Tuska Tündét, a Szegedi Egyetem pedagógiai karának, a Szlovák Nyelv és irodalom Tanszékének vezetőjét nevezte ki.
– Felhívások /ismétlés/
– Pozsonyi anyag

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta
Hírszerkesztő: Dózsa Zenta

Január 17., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Januári ismétlő válogatásunkban ez alkalommal Békéscsabára látogatunk, ahol a szlovákság helyi és országos képviselői 60. születésnapja alkalmából köszöntötték Lászik Mihályt, a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnökét, pedagógust, aki egyben az OSzÖ Oktatási Bizottságának elnöke is. Ján Varšo, a Határon Túli Szlovákok Hivatalának elnöke, ennek elismeréseként a szlovákság érdekében végzett munkájáért kitüntetésben részesítette Lászik Mihályt, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnökét.
– A második hírösszefoglalót követően Demmel József Pánszlávok a kastélyban c. könyvének szlovák fordítását ajánljuk, majd a műsor utolsó részében beszélgetést hallhatnak Lukás Semannal, aki a szlovák férfi vízilabda-válogatott tagja. Jelenleg Budapesten él, de három éven át a szegedi férfi vízilabda csapatot erősítette. Kétgyermekes apuka és végzettsége szerint repülő mérnök. A sportágról, sikerekről, kedvenc városokról, klubokról és családról szóló beszélgetésből az is kiderül, melyik a kedvenc étele itt Magyarországon.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 19., csütörtök:
– Augusztus 20-án Répáshután volt falusi nap, ahol a környéki szlovák hagyományőrző csoportok és a Szlovákiai Knyahinka együttes lépett fel a folklór gálán. Megszólalók: Molnár Mária, Kátai Dániel, Kertész Michal. /ismétlés/
– A Klenoty nasej doliny c. könyv 17 Pest-környéki falu nevezetességeit mutatja be képekkel, magyar és szlovák szöveggel, hiszen Kerepes, Isaszeg, Nagytarcsa, Ecser, Sóskút stb. régen szlovákok lakta települések voltak. E könyv bemutatása november 20-án Maglódon volt. Kolléganőnk, Antala Zsuzsanna szólította meg a kötet szerzőit –Aszódi Csaba, ötletgazdát– az Ecseri Szlovák Nemzetiségi önkormányzat elnökét és a fényképészt – Lukics Gábort, az Ecseri Hagyományőrző Egyesület elnökét. /ismétlés/
– Felhívások /ismétlés/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta
Hírszerkesztő: Makai Ildikó

Január 20., péntek:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Januári ismétlésünk keretében ma Csorvásra látogatunk, ahol tizenötödik alkalommal rendezték meg a hagyományos Szlovák Napot. A békés megyei programra a városka szlovákiai testvértelepüléséről, Diószegről is érkeztek vendégek. A rendezvényre ellátogatott Mira Stracinová is, aki másfél éve a Tótkomlósi Szlovák Iskola vendégtanára. Tapasztalatairól, élményeiről, gyerekekről, tanításról és a beilleszkedésről beszélgetünk vele. Péntek lévén a műsor második felében a Szlovák Rádió egyik rádiójátékát hallgathatják meg Nikdy nie si sama /Soha nem vagy egyedül/ címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 21., szombat:
– Vallási műsor
– Pavol Stefek szlovák lelkész látogatása Nagytarcsán /ismétlés/
– A. Kiska, a szlovák köztársasági elnök fogadta a szlovák egyházak vezetőit.
– Zsolnay Mihály fafaragó portréja /ismétlés/
– Kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább