Román nemzetiségi műsor - 3. hét

A Román nemzetiségi műsor január 16. és 22. közötti adásaiban.
 

Január 16., hétfő:
– Hírek, sporthírek
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin (Román Regionális Rádió)
– Január 13-án a SZTE Román nyelv- és irodalom tanszékén mutatkozott be a kolozsvári Fehér Holló Médiaklub, amely 2014-ben román-magyar párbeszédet elősegítő, román nyelvű „román-magyar kontakt portált” indított. A Médiaklub bemutatta 2015-ös antológiáját és ösztöndíjat adományozott egy magyarországi román főiskolásnak. A riportban megszólalnak Szabó Csaba főszerkesztő, Mihaela Bucin, a román tanszék vezetője, Cristian Ardelean ösztöndíjas és Petrusán György, a Szegedi Román Önkormányzat, valamint a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke, aki felajánlotta, hogy e szervezet is ösztöndíjjal fog támogatni egy román fiatalt.
– Zoe Fuicu (Temesvári Rádió) „Poveşti de viaţă, viaţă de poveste” – népzenei műsor – Brânduşa és Nicolae Stănescu néptáncosok.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Január 17., kedd:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás a január 17-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– Az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyesület 2016-ban táncházak szervezésére is adott be pályázatot. Négy alkalommal tartottak táncházat. Többek között, az Elekiek Világtalálkozóján is volt román táncház. A román hagyományőrzők sok más eseményen is részt vettek 2016-ban. Beszélgetés Bágy Györggyel, az egyesület elnökével, aki a Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is egyben.
– Ma volt a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat idei első ülése. 2017-re tervezett rendezvényekről beszéltek.
– Bemutatjuk Románia nagyjait: Corneliu Baba román festőművész.
– La ceas de taina – Beszélgetés Oana Manolescuval, a Romániai Albánok Ligája Egyesület elnökével.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Január 18., szerda:
– A hétvégén került megrendezésre a VIII. Foaia romaneasca Sakk Kupa. Beszél: Cosma Ioan – szervező, Cosma Mitica – animator, Victor Magold – versenyző, Petru Stan – versenyző, Florin Trandafir Vasiloni – főkonzul, Flavia Sida – versenyző.
– Január 18-án történt események.
– Szurkolók klubja
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Január 19., csütörtök:
– Lapszemle, a Foaia eheti tartalma.
– Gyulai aktualitások
– Magyarország kormánya évről évre kiosztja a Nemzetiségekért Díjakat, amelyet olyan emberek vagy közösségek kaphatnak, akik valamilyen különleges dolgot csináltak a közösségük érdekében. Az elmúlt esztendő végén tíz egyéni és két kollektív díjat adományoztak. Idén, több magyarországi román szervezet, melyek közt a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége, egybehangzó ajánlása alapján, Martyin Emília néprajzkutató is átvehette a díjat. A Békéscsabai Munkácsy Múzeum munkatársa ezúttal az egyházi gyűjtemény feldolgozásában nyújtott segítségéről beszél.
– Népi kalendárium
– Neagu Djuvara: A román nép története

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Január 20., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin/Román Regionális Rádió
– A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat megtartotta első ülését az új évben. Interjú Juhász Tivadar elnökkel.
– Aradi és temesvári kulturális programajánló. / Agneta Nica, Temesvári Rádió/
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár.
– 100 hely, amelyet érdemes felkeresni Romániában – A Murfatlar borvidék /Román Rádió Constanca-i Stúdió/
– „Izvorasul” – néprajzi magazinműsor a Román Rádió Craiova-i stúdiójából

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Január 22., vasárnap:
Egyházi ökumenikus műsor (szerkesztő: Bauer Ádám)
-benne: „A világ keresztény szemmel” – beszélgetés Mihaela Bucin szegedi tanárral
Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin – Román Regionális Rádió – Olténia
Vasárnapi ismétlés – részletek a héten a műsorainkban elhangzott riportokból:
– Magyarország kormánya évről évre kiosztja a Nemzetiségekért Díjakat, amelyet olyan emberek vagy közösségek kaphatnak, akik valamilyen különleges dolgot csináltak a közösségük érdekében. Az elmúlt esztendő végén tíz egyéni és két kollektív díjat adományoztak. Idén, több magyarországi román szervezet, melyek közt a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége, egybehangzó ajánlása alapján, Martyin Emília román néprajzkutató is átvehette a díjat. A Békéscsabai Munkácsy Múzeum munkatársa ezúttal az egyházi gyűjtemény feldolgozásában nyújtott segítségéről beszél.
– Január 13-án a SZTE Román nyelv- és irodalom tanszékén mutatkozott be a kolozsvári Fehér Holló Médiaklub, mely 2014-ben román-magyar párbeszédet elősegítő, román nyelvű „román-magyar kontakt portált” indított. A Médiaklub bemutatta 2015-ös antológiáját és ösztöndíjat adományozott egy magyarországi román főiskolásnak. A riportban megszólalnak Szabó Csaba főszerkesztő, Mihaela Bucin, a román tanszék vezetője, Cristian Ardelean ösztöndíjas és Petrusán György, a Szegedi Román Önkormányzat, valamint a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke, aki felajánlotta, hogy e szervezet is ösztöndíjjal fog támogatni egy román fiatalt. Részlet a riportból.
– Az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyesület 2016-ban táncházak szervezésére is adott be pályázatot. Négy alkalommal tartottak ilyen találkozót, többek között az Elekiek Világtalálkozóján. A román hagyományőrzők sok más eseményen is részt vettek 2016-ban. Beszélgetés Bágy Györggyel, az egyesület elnökével, aki a Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is egyben.
– A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat megtartotta első ülését az új évben. Interjú Juhász Tivadar elnökkel.
– Január 14-én került megrendezésre a 8-dik Foaia romaneasca Sakk Kupa. Részlet a riportból.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább