×

Domovina: Tölgyfa-testvér

A január 16-i adás tartalmából.

Ján Varšo, a Külhoni Szlovákok Hivatala elnökének budapesti látogatása

A múlt év végén, december 9-én, a budapesti szlovák iskolában tett hivatalos látogatást Ján Varšo, a Külhoni Szlovákok Hivatalának elnöke. Az elnök úr bejárta az épületet, s betekintést nyert az intézményben folyó oktató – nevelő pedagógiai munkába is. A külhoni Szlovákok Hivatala létrejöttének 10. évfordulója alkalmából pedig emlékérmet adományozott Fuzik Jánosnak, az iskola egykori diákjának, szlovák szószólónknak, az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága elnökének.

Szerkesztő: Klausz Karola
Operatőr: Ormos Péter
Vágó: Borbély Viktor

Lászik Mihály tanár kapta a Nemzetiségünkét-díjat

A Pesti Vigadó impozáns épületében adták át december 19-én a magyarországi nemzetiségek képviselőinek járó legnagyobb állami elismerést, a Nemzetiségekért -díjakat. Kitüntetésben részesült az OSZÖ Köznevelési Bizottságának elnöke, szlovák pedagógus és nemzetiségi aktivista, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke, Lászik Mihály, akit a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete jelölt a magas rangú elismerésre.

Szerkesztő: Klausz Karola
Operatőr: Ormos Péter
Vágó: Borbély Viktor

Tölgyfa-testvér – a szlovák népköltés antológiája magyar fordításban

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban a múlt év végén mutatták be a Tölgyfa – testvér: A szlovák népköltés antológiája című kötetet. A könyv szerzőjét és fordítóját, Varga Imrét, egy igazán eredeti ötlet vezérelte a kiadvány összeállításánál. Eddig ugyanis nemigen fordítottak szlovák népköltészeti alkotásokat magyarra, bár számos dalnak, mondókának, balladának stb. megvan a pontos magyar megfelelője is.

Szerkesztő: Klausz Karola
Operatőr: Pokrián Péter
Vágó: Borbély Viktor

Levesfesztivál Kassán

Közép-Európa, hazánk mindig is többnemzetiségű térség volt, ahol a „varietas delectat”, azaz „a változatosság gyönyörködtet” régi latin bölcsesség érvényesült. Kelet-Szlovákiában is számos nemzetiség él, s a múlt év októberében Kassán rendeztek egy igen sikeres Levesfesztivált. Ezekben a hűvös napokban talán önöknek is jól esne egy forró leves, menjünk hát, látogassunk el a kassaiakhoz!

Szerkesztő: Leopold Henzély
Operatőr-vágó: Ladislav Csiky

Domovina – Duna – január 16., hétfő, 7:55
Ismétlés január 16-án, hétfőn 15:40-tól a Duna World-ön!

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: Klausz Karola
Műsorvezető: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább