Egyéb

A nagyszülő fontos az unokák életében

Fináli Gábor a hetiszakaszról, a nagyapa áldásáról is beszélt

Mi a mostani hetiszakasz, amit a zsinagógákban felolvasnak?

Most olvassuk fel Mózes I. könyvének, a Brésitnek az utolsó fejezetét, Vájhi szidráját. Ez az a rész, amelyben Jákob és József is meghal. A leghíresebb motívuma, amit a művészet is szeret megörökíteni, az Jákob áldása a fiaira, de legfőként az unokáira. Ez egy különleges áldás, ez az egyetlen példa a Tanachban, a Bibliában, amikor nagyapa áld meg unokákat.

Ez egy különleges helyzet, hiszen nagyapának lenni egy kötelezettség nélküli jutalomjáték. Minden férfi arra vágyik, hogy az utódainak is legyenek utódai. Ön már gondoskodott arról, hogy édesapjának is ilyen örömei legyenek?

Már gondoskodtam róla és Isten segítségével remélem, még további unokákkal tudom majd a szüleimet megajándékozni. Visszatérve a hetiszakaszra, az unokák megáldása azért is különleges, mert Jákob volt az, aki felrúgta az archaikus rendet és kisebb gyerekként akarta magának az elsőszülötti áldást, most a kezeit felcseréli és a kisebbik unokáját áldja meg a jobbjával, ám ez az unokáknál már nem okoz feszültséget. Ha lehet mondani, valami megváltozott a zsidó népen belül, már ez is előrevetíti a következő könyvet, amiben már nem a testvérek harca lesz a jellemző, ami eddig az emberiséget és a zsidó népet is jellemezte. Efraim és Menache, a két unoka, majd később Mózes és Áron már más cipőben járnak majd. A volt brit főrabbi is azt mondta, hogy mekkora az áldás, amikor a nagypapa tanul Tórát az unokájával. A babiloni Talmud szerint unokának Tórát tanítani, az olyan, mintha ő maga hallaná a szavakat a Szináj hegyéről, a jeruzsálemi Talmud szerint meg, unokától Tórát tanulni az olyan, mintha a Szinájról hallaná a szavakat. Azért is helyes, ha a nagyszülők ezt teszik, mert a viszonyukat az unokákkal már semmilyen feszültség nem terheli, ami előfordulhatott akár a közvetlen leszármazottaikkal. A szülők és gyerekeik között a mindennapokban feszültségek keletkeznek, ami a nagyszülő esetében nincs meg, ezért egy teljesen új kommunikációs csatorna nyílik meg az unokák, de szüleik előtt is, mindkettő hasznosul és áldásban részesül.

Egy olyan ember, aki először megy be a zsinagógájába, az milyen áldást, milyen élményt visz majd magával?

Ha minden szándékom átáramlik a szavaimon, a híveken keresztül a betérő felé, akkor remélem, azt az érzést viszi haza, mint amikor valaki betért Ábrahám sátrába, most pénteken hat órától.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2017. január 13-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Videó ajánló

Olvasson tovább