Román nemzetiségi műsor - 2. hét

A Román nemzetiségi műsor január 9. és 15. közötti adásaiban.
 

Január 9., hétfő:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás a január 9-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– Juhasz Tivadar, a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 2016-ban, több évtizedes tanári pálya végén, nyugdíjas lett. Beszélgetés a tanári hitvallásról, a magyarországi román közéletről, sportról és a több szabadidőről, melyet a pecázásnak – kedvenc hobbijának – szentel.
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel: „Esküvői köszöntő dalok”.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Január 10., kedd:
– Hírek, sporthírek
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin/Román Regionális Rádió
– 2011 óta Romániában és szerte a világon ünneplik január 15-én a Román Nemzeti Kultúra napját, ami egybeesik a román nemzeti költő, Mihai Eminescu születésnapjának dátumával, aki 1850-ben ezen a napon látta meg a napvilágot és akinek életműve döntő hatással volt a modern román nyelv kialakulására, a költői nyelv fejlődésére. Írt szépprózát, színműveket, a román sajtó egyik legkiemelkedőbb alakja volt. A Szegedi Egyetem Román Nyelv- és Irodalom Tanszéke január 13-án ünnepli e két jeles dátumot. Vendégünk dr. Petrusán György egyetemi tanár.
– Román Regionális Rádió – Craiova-i Stúdió/ A román kultúra, tudomány és művészet nagyjainak a bemutatása, Petrache Poenaru, aki egyike volt azoknak a feltalálóknak, akik az írószeszközök kezelhetőségének tökélestesítésére, valamint egy olyan tollnak a fejlesztésére törekedtek, ami magában hordozta a tintát.
– Aradi és temesvári kulturális programajánló /Agneta Nica/Román Rádió
– Román Rádió – Beszélgetés Sabina Ispas akadémikussal a rádióműsorok szerepéről a különböző társadalmi rétegek szemléletformálásában és az archiválás fontosságáról – Gabriela Rusu Păsărin műsora.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Január 11., szerda:
– Magyarország kormánya évről évre kiosztja a Nemzetiségekért Díjakat, amelyet olyan emberek vagy közösségek kaphatnak, akik valamilyen különleges dolgot csináltak a közösségük érdekében. Az elmúlt esztendő végén tíz egyéni és két kollektív díjat adományoztak. Idén, több magyarországi román szervezet, melyek közt a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége, egybehangzó ajánlása alapján Martyin Emília néprajzkutató is átvehette a díjat. A Békéscsabai Munkácsy Múzeum munkatársa egész szakmai pályafutását a magyarországi román közösség kutatására áldozta. E munka eredménye a több mint 100 román és magyar nyelvű szakmai tanulmány, illetve több néprajzi kötet. Interjú Martyin Emilia.
– Szurkolók Klubja. Vendég: Fretyán István.
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Január 12., csütörtök:
– A román nép rövid története. Neagu Djuvara, történész 100 éves. /ismétlés/
– A január 12-én történt események.
– A következő hétvégén kerül sor a 8. Foaia romaneasca Sakk Kupára. Beszél: Kozma János szervező.
– Heti gyulai esemény összefoglaló.
– Lapszemle
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Január 14, szombat:
– Az ortodox és a neoprotestáns egyházak programja.
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin/Román Regionális Rádió
– 2011 óta Romániában és szerte a világon ünneplik január 15-én a Román Nemzeti Kultúra napját, ami egybeesik a román nemzeti költő, Mihai Eminescu születésnapjának dátumával, aki 1850-ben ezen a napon látta meg a napvilágot. „Despărțire” c. versét Ion Caramitru színész szavalja el.
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár
– De dor și drag – Daniela Băcilă /Temesvári Rádió/ – román népdalok a télről
– Könnyűzenei műsor – bemutatjuk a Voltaj együttest.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább