Egyéb

Egy hazában: Decemberben volt Kohán György festő- és grafikusművész halálának 50. évfordulója

A január 8-i adás tartalmából.
 

– A kormány 2016-os Nemzetiségekért díjával kitüntetettek között volt Alexov Milica, a lórévi Szerb Óvoda óvónője is, aki a nemzetiségi nyelv használata mellett a népi hagyományok megismertetésének is folyamatosan figyelmet szentel, gyermek- és népdalokat tartalmazó gyűjteménye nyomtatásban is megjelent. Mándity Predrág beszélgetett vele.

– Békéscsaba nemzetiségi önkormányzatai a városháza dísztermében tartották hagyományos, év végi ünnepségüket. A város mind az öt nemzetisége képviseltette magát, és a Nemzetiségek Napja alkalmából elismeréseket is átadtak A Csabai Szlovákokért Plakettet Tóth Mihály nyugalmazott tanár, az Erzsébethelyi, vagy ahogy a csabaiak nevezik: jaminai Szlovák Klub vezetője vehette át. Makai Ildikó kérte mikrofon elé.

– December 16-án volt Kohán György festő- és grafikusművész halálának 50. évfordulója. A gyulai születésű, román származású művész a hódmezővásárhelyi festőműhely egyik jeles képviselője, aki saját, esetenként monumentális festészetét modern elemekkel gazdagította. Az évforduló alkalmából Gyula városa, a Kohán György Alapítvánnyal karöltve, több eseményt szervezett tavaly az alkotásait szülővárosára hagyó művész emlékére. Durkó Károlyt, a városi önkormányzat kulturális bizottságának elnökét Boka Tibor kérdezte.

– Kedden kezdődött, és jövő szerdáig tart Kaproncán a téli horvát folklór-iskola, amelynek célja a nyári folklór-iskolához hasonlóan, Horvátország különböző tájegységei táncainak, zenéjének, dalainak, valamint népviseleteinek megismertetése a továbbképzésre jelentkező horvát folklór- és tamburaegyüttesek vezetőivel. Balatinácz Renáta Sárosácz Mihállyal, az iskola egykori diákjával és oktatójával beszélgetett.

– A hazai szerbség tegnap ünnepelte a Karácsonyt. Az ünnepi naptár eltérésének okairól, és a szerbek Karácsonyának szokásairól Mándity Predrág kérdezte Dujmov Milán történészt.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – január 8., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább