Napközben: Lagziban is kell az irányítás

A január 3-i adás tartalmából.
 

Sztárok helyett bloggerek, álhírek a közösségi oldalakon

Hogy ki a mértékadó, kire hallgatnak az emberek, alaposan megváltozott az utóbbi időben. A bloggerek megírják saját véleményüket dolgokról, és ha elég ügyesen csinálják ezrek olvassák és teszik magukévá az elmondottakat, igazi tábort gyűjtenek maguk köré. De igazából ki tudja, hogy szakértői e egy-egy témának, vagy csak jól odamondogatnak. A leggyorsabb hírforrássá is a közösségi oldalak váltak, itt ellenőrizetlen információk kerülnek napvilágra, amelyeket tényként kezelnek az emberek. Jelent e veszélyt ez a fajta szabadság? Mi áll a folyamat hátterében, lehet e korlátozni, vagy szűrni az információkat ott, ahol a vélemény szabad?
Vendégek: Német Attila közösségi média-szakértő, Pintér Róbert internet kutató, Pataki Gábor Net-jogász

Hallgassa meg!

Elfogadásra tanít a mesekönyv

A segítőkutyák világát bemutató mesekönyv ötletét Loványi Eszter gyógypedagógus, szociológus szerző személyes tapasztalatai adták. Ugyanis Eszter hallássérülten született. Mindennapjait egy hangjelző kutya, Kuku könnyíti meg, különösen akkor, amikor nem viseli a hallókészülékét. Azt figyelték meg, hogy az óvodás és kisiskolás gyermekek még nagyon nyitottak, természetesként kezeli a sokféleséget, ezért a mesekönyv elsősorban számukra készült, igaz történetek alapján. Mire alkalmas még egy mesekönyv, a mai számítógépes világban mitől van még létjogosultsága. Milyen a jó meséskönyv?
Vendégek: Kerekes Valéria mesekutató, Sziklai Bengyel Nóra autista kisgyermek anyukája, Balogh Robert író, kritikus

Hallgassa meg!

Mitől szép egy nő vagy egy férfi?

Jennifer Aniston 2016-ban a világ legszebb nője a People magazin felmérése szerint. Azonban egy tudományos arcfeltérképezés szerint Johnny Depp exe, Amber Heard a világ legszebb nője, legalábbis 91,85 százalékban megfelel a görög aranymetszés szabályainak. A tudósok szerint több ezer éve ebben lehet mérni a szépséget, azaz, minél nagyobb százalékban felel meg a szabványnak egy nő arca, annál szebbnek látják az emberek. Működik e még a szépség szabvány, mit rejtenek az arányok? Hogyan alakítható egy arc, hogy közelebb kerüljön az elvárásoknak? A férfiaknál is ugyan ezek az arányok a sikeresek?
Vendégek: Forrai Krisztina kozmetikus, szépségszakértő, nagy András esztéta, műkritikus

Hallgassa meg!

Lagziban is kell az irányítás – országos vőfély vetélkedő a lakodalom ünnep

Szertartás, jelkép és találkozás. Átmenet a régi életből egy újba. Kell valaki, aki mindenen rajta tartsa a szemét, aki mestere a szónak, és ismeri a szokásokat. Őt hívják vőfélynek. Nemcsak verseket mond el, hanem tartja a kapcsolatot a konyhával, a pincérekkel, vigyáz, hogy a leves ne hidegen kerüljön az asztalra. A vőfély beszéljen érthetően, szolgálja ki az ünneplő családot, ne igyon, és ha lehet, táncoltassa meg a pár nélkül vagy botlábú párral érkező hölgyeket. Ne legyen főszereplő, inkább észrevétlenül mozgassa a szálakat. Mitől népszerű még ma is a szolgáltatás, nem csak falvakban, de városokban is?
Vendégek: Szitás Róbert a hazai vőfély képzés megteremtője, Szűcs László ceremóniamester, címzetes nagyvőfély

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – január 3., kedd, 9:00

Szerkesztő: Zsoldos László
Műsorvezető: Ujhelyi Zoltán

MTI Fotó: Kovács Tamás

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább